Keresés a tartalomban:
Jog

Égető a szükség a kollektív jogorvoslatra

500 millió fogyasztót érintene

2011. március 23.
Címkék: BEUC Európai Unió uniós kollektív jogorvoslat fogyasztóvédelem fogyasztóvédelmi szervezet bíróság európai polgár
Az Európai Unióban bevezetendő kollektív jogorvoslat szükségességéről folytatott társadalmi párbeszéd a lezárásához közelít. Annak érdekében, hogy az Európai Unió Magyarországon élő polgárai is részt vehessenek a konzultációban és hallathassák a hangjukat, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület csatlakozott a BEUC, a brüsszeli fogyasztóvédelmi szervezet nemzetközi kampányához.
„A kollektív jogorvoslat intézményére égető szüksége van az Európai Unió 500 millió fogyasztójának a jogaik érvényesítésében” mondta el Monique Goyens, a BEUC főigazgatója, aki szerint „az egységes piac addig nem teljesedhet ki, amíg nem hoznak létre egy uniós szintű kollektív jogérvényesítési modellt”.
 
A kollektív jogorvoslat fogyasztók széles körét érintő jogsértések orvoslására szolgáló eszköz. Az egyénileg, bírósági úton történő jogérvényesítés ugyanis gyakran túlságosan időigényes és költséges lehet, így nem feltétlenül éri meg az egyes fogyasztóknak bírósághoz fordulni. Az uniós kollektív jogorvoslat intézménye lehetővé tenné, hogy az európai polgárok széles köreinek érdekeit közösen képviseljék a fogyasztóvédelmi szervezetek a jelentős nagyságú hátrány kiküszöbölése érdekében.
 
A kollektív jogorvoslat intézménye megfelelő eszköz lehetne az EU minden fogyasztója kezében a tagállamokon belüli, illetve a határon átnyúló fogyasztói jogviták rendezése tekintetében, akár törölt járatokkal kapcsolatos jogérvényesítésről, akár nem megfelelő pénzügyi szolgáltatásokról lenne szó. A kollektív jogorvoslat igazságos és rugalmas eszköz volna a fogyasztók kezében; a bevezetése pedig már nagyon esedékes volna a jogaink érvényesítésben, ennek hiányában ugyanis a károsultak kompenzáció nélkül maradnak, néhány kereskedő pedig hatalmas mértékű illegális profitra tesz szert.
 
A fogyasztói jogok szabályozása tekintetében nagy előrelépéseket tapasztalhattunk, ám mindez mit sem ér, ha nem állnak a fogyasztók rendelkezésére hatékony eszközök, amelyekkel jogaiknak érvényt is szerezhetnek. Annak érdekében, hogy az Európai Unió Magyarországon élő polgárai is kifejezhessék véleményüket a kollektív jogorvoslatról folyó társadalmi párbeszéd során, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület csatlakozott a BEUC nemzetközi kampányához és online felmérést készít a fogyasztók véleményéről e kérdésben.
 
A kollektív jogorvoslat szükségességéről alkotott véleményüket az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapján, a www.ofe.hu weboldalon tudják kifejezni az egyperces online felmérés keretében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez