Kitekintő
A tojásról - húsvét előtt
2013. március 29.,
medipress/EP/SV
A legtöbben, amikor rájuk tör a délutáni fáradtság, rögtön valamilyen finom csokoládés édesség után nyúlnak, ami úgy tűnhet, hogy segít. Inkább együnk egy tojást! A Cambridge-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojásban, különösen a fehérjében lévő proteinek segítenek fenntartani az éberséget.
Ha több fehérjét fogyasztunk, több kalóriát égetünk el
Dr. Denis Burdakov kutató szerint az eredmények azt sugallják, hogy ha választani lehet a lekváros pirítós és a tojásos pirítós között, inkább az utóbbit érdemes választani. Bár mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ha több fehérjét fogyasztunk, az azt jelzi a szervezetünknek, hogy több kalóriát kell elégetnie az elfogyasztott mennyiségből.
Magyarország éllovas a tojásfogyasztásban
Korábban a húsvéti hímes tojások elengedhetetlen kellékei voltak a húsvétnak, ma már inkább a csokitojások dominálnak. A tojás azonban továbbra is népszerű eledel. De tudjuk-e pontosan, hogy honnan érkezik és milyen minőségű az a tojás, amely az asztalunkra kerül?
A koleszterinszintet sem befolyásolja jelentősen
A Neuron c. szaklapban megjelent tanulmány szerint a brit tojásreklám testület „Kezdd tojással a reggelt!” szlogennel az 1960-as években folytatott reklámkampánya nem is járt olyan messze az igazságtól.
Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben valóban egészséges tojással kezdeni a napot. A Brit Táplálkozási Alapítvány kutatói szerint a tojásban található koleszterin minimálisan befolyásolja a szívbetegség kockázatának növekedését. A koleszterinszint növekedését valójában nem a tojásban lévő koleszterin, hanem a telített zsírok okozzák. A koleszterinszintet és a vérzsírok szintjét ezen kívül a dohányzás, a túlsúly és a testmozgás hiánya befolyásolja leginkább.
A tojás tápanyagtartalma
Tápanyag |
Érték |
Szénhidrát tartalom (g/100 g) |
0.6 |
Energia-tartalom (Kcal/100 g) |
17 |
Energia-tartalom (kJ/100 g) |
714 |
Fehérje-tartalom (g/100 g) |
13.5 |
Zsír-tartalom (g/100 g) |
12 |
Hamu tartalom (g/100g) |
1.1 |
Víztartalom (g/100 g) |
72.8 |
A-vitamin (retinol) tartalom (µg/100 g) |
44 |
karotin tartalom (mg/100 g) |
0.16 |
D-vitamin (kalciferol) tartalom (µg/100 g) |
24 |
E-vitamin (tokoferol) tartalom (mg/100 g) |
1.2 |
B1- vitamin (tiamin) tartalom (µg/100 g) |
5 |
B2-vitamin (riboflavin) tartalom (µg/100 g) |
248 |
niacin tartalom (mg/100 g) |
0.1 |
pantoténsav tartalom (mg/100 g) |
2.5 |
B6-vitamin (piridoxin) tartalom (mg/100 g) |
0.03 |
biotin tartalom (µg/100 g) |
13.7 |
folsav tartalom (µg/100 g) |
7 |
B12-vitamin (cianokobalamin) tartalom (µg/100 g) |
1.3 |
A tojás jelölése
Az étkezési tojásokat és azok csomagolását – Uniós és hazai jogszabályok alapján – kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a termék, s ott miként a tartják a tyúkokat.