Keresés a tartalomban:
Kitekintő

A tojásról - húsvét előtt

2013. március 29., medipress/EP/SV
Címkék: tojás húsvét egészség koleszterinszint fehérje
A legtöbben, amikor rájuk tör a délutáni fáradtság, rögtön valamilyen finom csokoládés édesség után nyúlnak, ami úgy tűnhet, hogy segít. Inkább együnk egy tojást! A Cambridge-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojásban, különösen a fehérjében lévő proteinek segítenek fenntartani az éberséget.

Ha több fehérjét fogyasztunk, több kalóriát égetünk el

Dr. Denis Burdakov kutató szerint az eredmények azt sugallják, hogy ha választani lehet a lekváros pirítós és a tojásos pirítós között, inkább az utóbbit érdemes választani. Bár mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ha több fehérjét fogyasztunk, az azt jelzi a szervezetünknek, hogy több kalóriát kell elégetnie az elfogyasztott mennyiségből.

Magyarország éllovas a tojásfogyasztásban

Korábban a húsvéti hímes tojások elengedhetetlen kellékei voltak a húsvétnak, ma már inkább a csokitojások dominálnak. A tojás azonban továbbra is népszerű eledel. De tudjuk-e pontosan, hogy honnan érkezik és milyen minőségű az a tojás, amely az asztalunkra kerül?

A koleszterinszintet sem befolyásolja jelentősen

A Neuron c. szaklapban megjelent tanulmány szerint a brit tojásreklám testület „Kezdd tojással a reggelt!” szlogennel az 1960-as években folytatott reklámkampánya nem is járt olyan messze az igazságtól.
 
Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben valóban egészséges tojással kezdeni a napot. A Brit Táplálkozási Alapítvány kutatói szerint a tojásban található koleszterin minimálisan befolyásolja a szívbetegség kockázatának növekedését. A koleszterinszint növekedését valójában nem a tojásban lévő koleszterin, hanem a telített zsírok okozzák. A koleszterinszintet és a vérzsírok szintjét ezen kívül a dohányzás, a túlsúly és a testmozgás hiánya befolyásolja leginkább.

A tojás tápanyagtartalma


Tápanyag Érték
Szénhidrát tartalom (g/100 g) 0.6
Energia-tartalom (Kcal/100 g) 17
Energia-tartalom (kJ/100 g) 714
Fehérje-tartalom (g/100 g) 13.5
Zsír-tartalom (g/100 g) 12
Hamu tartalom (g/100g) 1.1
Víztartalom (g/100 g) 72.8
A-vitamin (retinol) tartalom (µg/100 g) 44
karotin tartalom (mg/100 g) 0.16
D-vitamin (kalciferol) tartalom (µg/100 g) 24
E-vitamin (tokoferol) tartalom (mg/100 g) 1.2
B1- vitamin (tiamin) tartalom (µg/100 g) 5
B2-vitamin (riboflavin) tartalom (µg/100 g) 248
niacin tartalom (mg/100 g) 0.1
pantoténsav tartalom (mg/100 g) 2.5
B6-vitamin (piridoxin) tartalom (mg/100 g) 0.03
biotin tartalom (µg/100 g) 13.7
folsav tartalom (µg/100 g) 7
B12-vitamin (cianokobalamin) tartalom (µg/100 g) 1.3

A tojás jelölése



Az étkezési tojásokat és azok csomagolását – Uniós és hazai jogszabályok alapján – kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a termék, s ott miként a tartják a tyúkokat.




Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez