Keresés a tartalomban:
Autó

Egyszerűsítené a regisztrációt az EU

2013. március 22., Európai Parlament
Címkék: regisztráció EU Európai bizottság egységes piac szabad mozgás
Ingázás határ menti régiókban, használt autó vásárlása külföldön, több hónap külföldön saját kocsival. Banálisnak tűnő, ám sokszor nem várt akadállyal járó tervek. A gépjárművek külföldre vitelével és ottani regisztrációjával kapcsolatos nehézségek megoldására a közelmúltban dolgozott ki javaslatot az Európai Bizottság, amely most már az EP asztalán van.
Évente 1,5 milliárd eurót lehetne megspórolni a gépjárművek külföldi regisztrációjának egyszerűsítésével az EU-ban. A saját gépjárművek külföldi használata során felmerülő bonyodalmak a polgárok által az egyik leggyakrabban említett probléma az Unión belüli szabad mozgással kapcsolatban. Szerdán az EP belső piaci szakbizottsága szakértőkkel vitatta meg, hogy miként lehetne megoldást találni a nehézségekre.
 
A téma az uniós polgárok által az EU-n belüli szabad mozgással kapcsolatban említett húsz legfontosabb gyakorlati probléma között szerepel.
 
„Bizonyítani szeretnénk, hogy az egységes piac igen is működik” - fogalmazott ennek kapcsán Toine Manders liberális, holland képviselő, az EP témafelelőse.
 
Az Európai Bizottság többek között egyértelmű tenné, hogy melyik országban kell regisztrálni az autót akkor, ha azt leginkább nem abban az országban használják, ahol vásárolták. Egyszerűsítenék a gépkocsik regisztrációját külföldre költözéskor is. Egy európai adatbázis pedig az illetékes tagállami hatóságok munkáját segítené azzal, hogy könnyebben megoszthatnák egymással a szükséges dokumentumokat.

Vásárolt, lopott, bérelt autók


Az új szabályokra azért van szükség, mert gyakran egy egyszerű autóvásárlás is nem várt bonyodalmakhoz vezethet.

Próbáljon valaki külföldön autót vásárolni és azt legálisan hazavinni. Lehetetlen. - fogalmazott Claudia May, a német ADAC autóklub képviselője, utalva arra, hogy az ideiglenesen kiállított rendszámokat más tagállamokban nem ismerik el, és így biztosítást se lehet kötni a járműre.

De gondok akadhatnak a bérautókkal is. Az egyik tagállamban regisztrált bérautót ugyanis más országban nem lehet bérbe adni - magyarázta John Lewis, a Leaseurope autókölcsönző-szövetség képviseletében.

Egy konkrét példát is említett: nyaranta Dél-Európában megnő a bérautók iránti igény, ami az árakat is feltornássza. Ha a kölcsönzők a hiányt északon regisztrált autókkal tudnák enyhíteni, az árak is csökkennének.

Egyelőre nem létezik olyan rendszer sem, amely kiszűrné, ha egy lopott autót egy másik országban is szeretnének regisztrálni. Ennek kivédésében is egy európai adatbázis segíthetne.

A témában készülő parlamenti jelentést májusban vitatja meg a szakbizottság.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez