Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Tanácsok pollenallergiásoknak

2013. március 6., MTI
Címkék: pollen allergia pollenkoncentrációs ÁNTSZ
Az idő melegedésével erősödött a pollenterhelés, egyes allergén növények pollenkoncentrációja néhány városban elérte a tüneteket okozó szintet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) .
Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok alapján a mogyoró virágporának mennyisége mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hét második felében Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen már magas koncentrációt is mértek. Az éger virágporának koncentrációja is több helyen elérte a közepes, illetve Pécsett vasárnap a magas szintet. A baranyai megyeszékhelyen a ciprus- és tiszafafélék pollenszemeiből is tüneteket okozó mennyiséget mértek.
 
Kiemelték továbbá, hogy a pollencsapdákban a mogyoró, az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a juhar pollenszemei mellett már a kőrisét is regisztrálták.
 
Az ÁNTSZ azt írta: ha enyhe marad idő, és jelentős mennyiségű csapadék sem hullik, akkor az allergiásoknak számítaniuk kell arra, hogy tüneteik a következő napokban erősödni fognak.
 
Felhívták a figyelmet továbbá az OKI új szolgáltatására: a www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak.
 
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem közötti együttműködés keretében elkészült a pollennapló magyar nyelvű változata. A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a pollenkoncentráció összefüggéséről, a honlap segítségével a felhasználó követheti, hogy allergiás tünetei hogyan függnek össze a tartózkodási helyének közelében az elmúlt napokban mért légköri pollenkoncentrációval.
 
Az adatbázis egész Európára érvényes, az irányítószám megadásával a felhasználó mindig az aktuális tartózkodási helyét rendelheti a tüneteihez, a megjelenő grafikonok görbéi arra a régióra vonatkozó pollen átlagértékeket mutatják a korábbi napokra vonatkozóan. Az adatok pollencsapda anyagából, mikroszkópos elemzéssel készülnek.


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez