Keresés a tartalomban:
Jog

NFH: minden második üzletben volt szabálytalanság!

2013. március 19., NFH
Címkék: NFH ellenőrzés árfeltüntetés szabálytalanság RAPEX
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság átfogó árfeltüntetési, áralkalmazási ellenőrzéseiről készített vizsgálati jelentést. Az ellenőrzések 12 különböző terület – élelmiszer-áruházlánc, kisebb élelmiszerüzlet, vásárcsarnok, piac, pékség, hús-hentesáru, 100 Ft-os, papír-írószer, használtruha-, hobbi-, szabadidő, ruházati, cipő-, barkács- és könyvesbolt – egész évben tartó ellenőrzéseinek tapasztalatait összegzi.

Az elvégzett 5 448 ellenőrzés 50%-ában tapasztaltak a felügyelők valamilyen szabálytalanságot.

A témavizsgálat során kiemelt figyelmet kaptak azon üzlettípusok, amelyekben az előző év eredményei nagyszámú szabálytalanságot jeleztek, továbbá olyan új kereskedelmi területek vizsgálatára is sor került, ahol korábban nem voltak rendszeres hatósági ellenőrzések. Azáltal, hogy az ellenőrzések nem szezonálisak, hanem folyamatosak voltak, a kapott adatok nagyobb biztonsággal tükrözik a valós árfeltüntetési, illetve áralkalmazási gyakorlatot.
 
A vizsgálat során azt is ellenőrizte a hatóság, hogy forgalomba kerültek-e korábbi hatósági vizsgálat során nem biztonságosnak ítélt és letiltott, vagy más tagállam által a RAPEX-rendszerben közzétett és letiltott termékek.

.Az összes vizsgált terület közül – minden ellenőrzési szempontra figyelemmel – a kisebb élelmiszer-, és hús-hentesáru üzletekben fordult elő legnagyobb mértékben (59% és 58%) szabálytalanság, ugyanakkor szintén magas volt a jogsértések aránya az ellenőrzött hobbi-, szabadidő, illetve barkácsboltokban, pékségekben és a vásárcsarnokokban, piacokon is, ahol minden második egységben hiányosságokat észleltek a felügyelők.
 
A kifogásolások aránya az átlag alatt volt a többi üzlettípusban: használtruha- (47%), papír-írószer (40%), 100 Ft-os (39%) ruha-, cipőüzletek (29%), könyvesboltok (27%). Szükséges azonban megjegyezni, hogy az egyes területeken ellenőrzött üzletek száma igen széles skálán – 142 és 2 102 között – mozgott.
 
Míg az eladási ár tekintetében 5%-al nőtt, addig egységár vonatkozásában 2%-al csökkent az ellenőrzések során tapasztalt jogsértések aránya az előző évihez képest. Akciós eladási árak ellenőrzésénél ez az arány 4%-os javulást mutat, azonban akciós egységár esetében kis mértékű (3%-os) romlást tapasztaltunk.
 
Eladási árak vonatkozásában szinte minden negyedik (23%) üzletben ártájékoztatási szabálytalanságokat észleltek a felügyelők. A kifogásolt 16 929 db terméken (vagy mellette a polcon) túlnyomó részt egyáltalán nem szerepelt eladási ár. Az ellenőrzések során leginkább a vizsgált kis élelmiszerüzletekben tapasztaltak eladási árakkal kapcsolatos hiányosságokat.


A területi felügyelőségek munkatársai ellenőrzéseik során az egységárakkal kapcsolatban észleltek legnagyobb arányban (36%) különböző jogsértéseket. Összesen 29 144 féle termék esett kifogás alá, amelynek túlnyomó többségénél (28 303 féle terméknél) állapították meg a felügyelők az egységár hiányát. Ez a szabálytalanság legnagyobb arányban a hobbi- és szabadidő, a papír-írószer, valamint a kisebb élelmiszerüzletekben fordult elő.
Akciós eladási árak tekintetében az ellenőrzések 12%-a (412 üzlet) tárt fel szabálytalanságot, amely leginkább a használtruha-, barkács-, és a kisebb élelmiszerüzleteket jellemezte. A használtruha-üzletekben volt a legtöbb (6 907 db) termékféle, amelyeknél a kedvezmény mértékének feltüntetése mellett a ténylegesen fizetendő akciós árat nem jelölték a vállalkozók.

Az akciós egységár feltüntetés ellenőrzése összességében 12%-os kifogásolási aránnyal zárult (297 üzlet, 1 182 féle termék), a tájékoztatás hiánya leginkább a kis élelmiszer-, illetve a papír-írószer üzleteket jellemezte.
Az országos vizsgálatban összesen 772 321 termék árfeltüntetésének ellenőrzése során 33 830 féle termékkel kapcsolatban tártak fel valamilyen szabálytalanságot a területi felügyelőségek, amelyből 16 040 féle termék eladási árát, 28 303 féle termék egységárát, 10 303 féle termék akciós eladási árát és 1182 féle termék akciós egységárát nem tüntették fel a vállalkozók. A kifogásolás oka volt továbbá a kettős árfeltüntetés előfordulása, illetve, hogy egyes vállalkozások továbbra sem fordítottak kellő figyelmet az árfeltüntetés egyértelműségére, az eladási árak könnyű beazonosíthatóságára, valamint az egységárak megfelelő számítására sem.
A vizsgálat ideje alatt a felügyelőségek összesen 5 510 alkalommal végeztek próbavásárlást, melyek során a legtöbb kifogásolt terméket a kisebb élelmiszerüzletekben (3 506 db termék), élelmiszer-áruházláncokban (1 499 db) és vásárcsarnokokban, piacokon (313 db) találták.

A felügyelők az elvégzett próbavásárlásokból 821 esetben állapítottak meg eltérést a fogyasztók hátrányára, amelynek összege 58 804 Ft volt, így a többletszámolás egy esetre jutó átlagos mértéke 72 Ft. A tavalyi ellenőrzéshez képest előforduló esetek száma sajnos nőtt, azonban az átlag többletszámolás mértéke harmadára csökkent, ugyanis azt minden második alkalommal a csomagolóanyag belemérése okozta.
 
Az NFH továbbra is kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók életét, testi épségét veszélyeztető olyan termékek esetleges forgalmazásának felkutatására is, amelyek a KPIR/RAPEX nyilvántartásában szerepelnek. Az ellenőrzések során összesen 20 üzletben 70 db letiltott termék forgalmazását tapasztalták a felügyelők.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez