Keresés a tartalomban:
Autó

Kátyúk a közutakon

Mire figyeljünk, hogy fizessen a biztosító?

2013. március 4., biztositasiszemle.hu
Címkék: biztosítás kátyú kátyúkár kárrendezés
A kátyúkkal kapcsolatos kárbejelentések közel felét elutasítják. A Groupama Garancia Biztosító összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat; mi a teendő kátyúkár esetén, hogy az út kezelőjének biztosítótársasága biztosan fizessen.
A téli hónapok végével egyre több kátyú alakul ki a közutakon, amelyek a gépjárművekben nagyon komoly károkat, de akár balesetet is okozhatnak. A káresetet követően nagyon fontos, hogy a megfelelő lépéseket tegyük annak érdekében, hogy a kárunkat mielőbb fedezze a biztosítótársaság.A téli hónapokban, majd az olvadást követően sokak közlekedését megkeseríti a kátyúk kerülgetése. A kátyút az útburkolat elöregedése, a folyamatos közlekedési hatások miatti berepedezése, majd az ebbe beszivárgó csapadék megfagyása okozza. A fagyás szétfeszíti a burkolat már repedezett részeit, majd pedig a kitört darabokat az autók kerekei kiemelik, így az folyamatosan növekszik.
 
A kárrendezés során a kátyú mérete nem befolyásoló tényező, hiszen az útburkolat folyamatos károsodása miatt a kátyú növekedni fog, egészen a helyreállításig, de a kátyú kárképe alapján a biztosító vizsgálja annak a gépkocsiban történt károsító hatását.

A Groupama Garancia Biztosító kárszakértőinek tapasztalata szerint a kátyúkárokért gyakran a nem megfelelően megválasztott sebesség a felelős. A szakértők szerint vezetéstechnikai szempontból az a legfontosabb, hogy ha útburkolati hibákat látunk, olyan sebességgel vezessünk, ami lehetővé teszi a biztonságos kikerülést. Ha már későn vettük észre az úthibát, veszélyes lehet, ha hirtelen félrerántjuk a kormányt, hiszen akár saját, akár másik autóban is sérülést okozhatunk, ilyenkor biztonságosabb, ha átmegyünk a kátyún.
 
A biztosítótársaság kárelemzése szerint leggyakrabban a fiatal vezetőknél figyelhető meg a kátyú okozta káreset, mivel ez a korosztály általában dinamikusabb tempóval, nagy teljesítményű, sportosított gépjárművet vezet, amely érzékenyebb az úthibákra.
 
Őket - ugyan jóval alacsonyabb arányban – az idős vezetők követik, hiszen esetükben hosszabb lehet a reakcióidő, aminek következtében később veszik észre a kátyút és már nem tudják kikerülni.

Mit tegyünk, ha autónk mégis megsérült, kátyúkár keletkezett?

„Ha már nem tudtuk az útburkolati hibát elkerülni és kár keletkezett autónkban, nagyon fontos, hogy mindent körültekintően adminisztráljunk annak érdekében, hogy bizonyítható legyen, hogy a káresetet az adott kátyú okozta. Mindez szükséges ahhoz, hogy a biztosítótársaság elismerje és kifizesse a kárunkat. Mégis nagyon sűrűn találkozunk az ügyfelek által nem körültekintően összeállított dokumentációval, így az elutasítások mértéke közel 50%-os biztosítótársaságunknál, mert a közutak fenntartói kellő bizonyítottság hiányában nem ismerik el a felelősségüket, ennek hiányában pedig a biztosító nem tudja megtéríteni a kárt. Nagyon gyakran olyan egyszerű lépésekre nem figyelünk, hogy a kátyút messzebbről is fényképezzük, hogy tényleg beazonosítható legyen, hol történt a káreset.” – mondta el Dr. Pálvölgyi Zsuzsanna, a Groupama Garancia Biztosító Speciális Ügyek Osztályának osztályvezetője.

Mire figyeljünk?


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez