Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Hússzövetség: „a feketegazdaság kalandorai felbátorodtak!”

2013. március 18., Szabó Zoltán Attila
Címkék: hús élelmiszerlánc feketegazdaság NÉBIH Magyar Húsiparosok Szövetsége
A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) hagyományt teremtett avval a rendezvénnyel, amelyet az elmúlt években rendre – a konyhájáról híres – Benczúr Hotelben tartanak, és így húsvét táján összegzi egy év tapasztalatát, bemutatva a magyarországi húsipar helyzetét.
A Hússzövetség elnöke, Éder Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a feketegazdaság jelenlétének aránya az iparágban - amit egyes szakértők 30-40 százalékra is tesznek - nem változott számot tevően az idén. Ezért a fogyasztók, ha nem szeretnék, hogy meglepetés érje őket a húsvéti asztalnál, úgy csak legális árut vásároljanak. Éder Tamás elnök szerint átfogó, horizontális és nem egyedi tűzoltó intézkedések szükségesek, mivel az ágazat versenyképességi problémái a külkereskedelmi számokban is látszanak, a feketegazdaság pedig előretört.
 
Noha a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében érkezett Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-fejlesztésért és agrárigazgatásért felelős államtitkár összességében elégedettnek tűnt, amikor a 2012-es esztendőt értékelte, a hússzövetségi elnök, Éder Tamás később, igencsak lehűtötte a kedélyeket.

Élelmiszerlánc-biztonsági zöld szám

06-80-263-244

2012. március 27-től létrehoztuk a NÉBIH bejelentővonalát, ahova 2013. március 8-ig 2887 megkeresés érkezett – jelezte Dr. Kardeván Endre a Hússzövetség húsvéti évértékelőjén. A bejelentések többsége elsősorban a megvásárolt élelmiszerek – főként húsfélékre és húskészítmények – minőségére, az eltarthatósági idő lejárta utáni forgalmazásra, a csomagoláson található jelölési kifogásokra irányult. Növényi termékek esetében azok jelölését, vagy minőségét kifogásolták a fogyasztók.


Egységes élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázis készül

A tárca felelőse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) létrejöttét, munkáját dicsérte. „A korábbi intézményi szerkezetben a MÉBIH volt felelős a kockázatbecslésért és kockázat kommunikációért, az MgSzH végezte a tervezési feladatokat, kockázatkezelést, és ellátott kockázat kommunikációs feladatokat is. E két hivatal összeolvadásával létrejött NÉBIH egy hivatalon belül végzi a feladatokat, erősebb hatósági jogosítványok mellett” – figyelmeztetett az államtitkár.
 
Meglátása szerint a hivatal az élelmiszerlánc szemlélet alapján a termőföldtől az asztalig igyekszik nyomon követni az élelmiszerek útját. Az élelmiszerbiztonság fenntartása ugyanis csak a teljes élelmiszerlánc felügyeletével lehetséges! „Kockázatelemzésen alapuló, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi célokra összpontosító rendszer működtetésére törekednek” – emelte ki, aminek fontos eleme az egységes élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázis létrehozása.

Az államtitkár szerint az élelmiszerellátás nemzetbiztonsági kérdés. S a hazai rendszer alkalmazza a nemzetközi módszereket, modern minőségirányítási módszereket. Mi több, a felügyeleti díj bevezetésével párhuzamosan a korábbi díjtétel rendeletek egységesítése és egyszerűsítése is megtörtént. Tavaly 73 157 bevallást fogadott a NÉBIH, a megfizetendő felügyeleti díj összege pedig 10,3 milliárd forintot tett ki.

Növekvő húsimport

A Hússzövetség elnöke mégsem elégedett. Szerinte bőven van mit javítani az ellenőrzési rendszeren, amit jeleznek a szaporodó botrányok, a húsfestéses ügyek is. – Érzékelhető, hogy a feketegazdaság kalandorai felbátorodtak – fogalmazott Éder. A Hússzövetség a helyzet megoldására, a feketegazdaság súlyának csökkentése érdekében az alapvető élelmiszerek, így a húsok és hústermékek áfáját a lehető legrövidebb időn belül csökkenteni szeretné az EU-ban átlagosnak tekinthető 10% alatti értékre.
 
„A csalásokban, visszaélésekben érintett ágazati szereplőket meg kell nevezni, velük szemben precedens értékű, szigorú büntetéseket kell alkalmazni. A húságazatot a következő EU fejlesztési időszak kiemelt ágazati közé kell sorolni és a forrásokat a technológiai fejlesztések támogatására kell összpontosítani” – javasolta a szakember.



A számok valóban beszédesek. Az ágazat által levágott sertések száma érdemben csökkent, valószínűleg nem érte el a 4 milliót sem 2012-ben. A legfontosabb alapanyag, az élősertés ára éves átlagban 18%-kal lett magasabb, mint 2011-ben. Ugyanakkor a termelés szempontjából meghatározó egyéb költségek (bér, energia, szállítás stb.) is jelentősen emelkedtek, részben az állami intézkedések hatására.
 
A legfontosabb húsok illetve hústermékek árai 2012 decemberében 10%-kal voltak magasabbak, mint 2011 decemberében. (Miközben az áfa is emelkedett 2 százalékkal.) Az alapanyag (élősertés) export növekszik, a feldolgozott termékek exportja mennyiségben csökken. „A húsimport értékben és mennyiségben is érdemben emelkedik. Vagyis az ágazat versenyképességi problémái már a külkereskedelmi számokban is egyértelműen látszanak” – mutatott rá az elnök.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez