Keresés a tartalomban:
Autó

Használtautó piaci körkép

Akár egy milliót is spórolhatunk!

2013. március 27., biztositasiszemle.hu
Címkék: autó auótpiac használatautó biztosítás
A magyar autók átlagéletkora megközelíti a 12 évet, de kis utánajárással már elérhető áron juthatunk hozzá egy fele annyi idős használtautóhoz. Akár egy millió forintért miénk lehet egy 6 éves Suzuki Swift vagy egy alsóközép osztályú Fiat Punto és négy millióért már egy hasonló évjáratú BMW 520-as is.- derül ki a PBA Biztosítási Alkusz és autókereskedő partnereinek körképéből.

A piac tisztulásának köszönhetően megjelentek a százezer feletti km-ert futott járművek is. A vásárlás előtt állóknak fontos információ lehet, hogy sok esetben egy magasabb futásteljesítményű, folyamatosan karbantartott jármű vásárlása jóval kevesebb kockázatot jelent, mint egy kétséges múlttal rendelkező, kecsegtető áru jármű által később okozott veszteség.

Az alsóbb kategóriás gépjárművek esetén a biztosítás sem nullázza le a pénztárcánkat; már havi 3-4 ezer forintért is találunk teljes körű cascót, a kötelezővel együtt pedig havonta akár 5 ezer forintból teljes körű védelemmel rendelkezhetünk –
 
A használtautó piac évek óta lejtmenetben van; 2012-ben 9 %-os csökkenést regisztráltak 2011-hez képest. A legfőbb érdekesség mégsem ez, hanem a szerkezeti átalakulás; szinte eltűntek a 3-4 éves járművek, a piacot a 10 évnél idősebb autók uralják, ma Magyarországon a forgalomban lévő autók átlag életkora 12 év. Mivel folyamatosan öregszik a hazai járműállomány, ezért idén várhatóan kitolódik 13 évre az átlagko
 
„A hazai használt-autópiacon az 500 ezer-és másfél millió forint közötti járművek a legkelendőbbek, finanszírozási piac átalakulásának következtében a vásárlások kilencven százaléka készpénzben történik. Egyre kevesebbet költenek a gépjármű-tulajdonosok műszaki karbantartásra, ezért az állomány műszaki állapota is folyamatosan romlik” – összegezte a piacot dr Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója.

A használtautó-forgalom több mint felét a 900 ezer-1 millió átlagárú kisautó, illetve alsó-középkategóriás autók teszik ki, míg a felsőkategóriás nagykocsik a piac alig 2-3 százalékát. A PBA mind a három kategóriából egy-egy közkedvelt típust választott ki és kiemelt autókereskedő partnerei segítségével öt megyében és a fővárosban megvizsgálta a gépjárművek eladási árait. A táblázatból jól látszik, hogy érdemes akár a lakóhelyről messzebbre is elmenni, ha használtautó vásárlásban gondolkodunk, hiszen néhány százezret vagy akár közel 1 millió forintot is megtakaríthatunk a vételárból.



És a biztosítási díjak?

A PBA egy korábbi felmérése szerint az autósok közel 75 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi árak mellett nincs kerete a casco biztosításra, azok közül, akik mégis emellett döntenek, a döntő többség még mindig elsősorban az ár alapján választja ki a biztosítását és csupán 15-15 százalék vesz figyelembe egyéb szempontokat.
 
2012-ben a casco díjak átlagosan 80ezer Forint körül voltak és nem tapasztalható szignifikáns változás az évközi casco szerződések díjaiban 2013-ban sem. Kis-és középkategóriás autók esetén ez az összeg 50 ezer alatt, míg a felső kategóriában 150 ezer ft felettiek. Ráadásul néhány biztosító termékkínálatában már megjelentek a 8 évnél idősebb, 10-12 éves autókra is köthető casco biztosítások.
 
„2012-ben jelentős díjcsökkenést tapasztaltunk a casco piacon. A közhiedelemmel ellentétben idősebb autókra is érdemes és lehet elérhető áron casco biztosítást kötni; akár már havi 4-5 ezer forintért is találhatunk teljes körű cascót.” – hívta fel a figyelmet Galántai Zsolt, a PBA dealer üzletág igazgatója.
 
A példánknál maradva; Suziki Swift és Fiat Punto esetében havi szinten már 2-3 ezer, illetve 4 ezer forintért köthetünk teljes körű cascot. Ha ehhez hozzávesszük a kötelező árát; akkor a két biztosítással együtt havonta már 4-5 ezer forintból teljes körű védelemmel rendelkezhetünk.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez