Keresés a tartalomban:
Jog

Utóvizsgálat az ingatlanos portáloknál

2013. március 1., privatbankar.hu
Címkék: GVH bírság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat Versenyhivatal ingatlandepo ingatlanbazar ingatlan-közvetítés ingatlanhirdetés
A Gazdasági Versenyhivatal utóvizsgálatban ellenőrzi, hogy a problémás ingatlanportálokat üzemeltető, egyszer már megbüntetett vállalkozások teljesítették-e a határozatban előírt kötelezettségeiket.
A GVH korábban megvizsgálta a www.ingatlandepo.com, www.ingatlanbazar.com és www.ingatlanbazar.net ingatlanportálok üzemeltetőinek tevékenységét és a 2011 decemberében meghozott határozatában megállapította, hogy az Experient Enterteiment Ltd. és a Weltimmo S.r.o tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak.
 
A jogsértés megállapítása mellett a GVH megtiltotta a törvény rendelkezéseibe ütköző magatartás további folytatását, valamint előírta, hogy a határozat rendelkező részét teljes terjedelemben, kommentár nélkül egy-egy alkalommal jelentessék meg a Magyar Nemzet és a Népszabadság című napilapokban, mindemellett a két vállalkozásra összesen 6,6 millió forint bírságot szabott ki. A határozat bírósági felülvizsgálata még folyamatban van.
 
Erre is figyelemmel 2012. február 20-án a GVH további intézkedést kezdeményezett a vállalkozásokkal szemben. Utóvizsgálatot rendelt el abból a célból, hogy ellenőrizze, a határozatában megállapított kötelezettségeket teljesítették-e a vállalkozások.
 
Előbbieken túlmenően mint azt a GVH korábban közzétette, a 2011. decemberi határozat meghozatalát követően közérdekű keresetet indított a vállalkozások által üzemeltetett honlapokon megjelenő tisztességtelen általános szerződési feltételek miatt.

10 milliós bírság jogellenes adatkezelés miatt

Az Adatvédelmi Hatóság is megbüntette az elmúlt évben 10 millió forintra az ingatlandepo.com és az ingatlanbazar.com üzemeltetőjét. A két honlapon az érintettek 30 napig ingyenesen, azt követően pénzért helyezhettek el ingatlanhirdetést. A gondot az jelentette, hogy a panaszosok a személyes adataikat is tartalmazó hirdetéseket sem az ingyenes időszak alatt, sem azt követően nem tudták törölni.
 
A honlapon egyébként az adatok törlésére eleve nem volt lehetőség, de a felhasználók határozott kérése ellenére sem tettek eleget a törlési kérelmeknek. A törlési kötelezettséget a honlapok a legtöbb esetben évekig figyelmen kívül hagyták és ez sérti az adatvédelmi szabályokat.
 
A hatóság azért lépett fel ilyen keményen, mert a honlap üzemeltetője túl sok ember személyes adatával élt vissza, nem egyszeri esetről volt szó és a korábbi felszólításokat figyelmen kívül hagyták.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez