Keresés a tartalomban:
Jog

Megjelent az Eurobarométer nemzeti jelentés

Az Európai Unió megítélése Magyarországon

2013. március 22., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság Eurobarométer Európai Polgári Kezdeményezés
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete bemutatta az Eurobarométer legfrissebb nemzeti jelentését. A polgárok európai évére tekintettel a 2013-as nemzeti jelentés fókuszában az Európai Unióval szemben támasztott állampolgári elvárások, az Unió vívmányainak értékelése, illetve az európai állampolgárság és az állampolgári jogok értékelése állnak.
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete bemutatta az Eurobarométer legfrissebb nemzeti jelentését. A polgárok európai évére tekintettel a 2013-as nemzeti jelentés fókuszában az Európai Unióval szemben támasztott állampolgári elvárások, az Unió vívmányainak értékelése, illetve az európai állampolgárság és az állampolgári jogok értékelése állnak.
 
Az Európai Unióval szembeni elvárások vizsgálata során kiderült, hogy a magyar állampolgárok 67% várja el az EU-tól, hogy vegyen részt a gazdasági és pénzügyi válság leküzdésében és a gazdaságélénkítésben. Bár az uniós átlagot tekintve szintén a válság leküzdése a legnagyobb elvárás az EU-val szemben, az arány (49%) jóval alacsonyabb. Az előző, tavaszi felméréshez képest Magyarországon nőtt, az EU-ban viszont kis mértékben csökkent azoknak az aránya, akik Brüsszeltől várják a válság megoldását.
 
Az EU vívmányainak értékelése kapcsán a tagországok átlagát, és a magyar válaszadókat is tekintve az áruk, tőke, szolgáltatások és személyek szabad áramlását, vagyis a "négy szabadság" elvének megvalósulását tartjuk az EU legértékesebb hozadékának (EU27:52%., HU:53%). Második helyen mind a magyar, mind pedig az EU-s válaszadók az Unión belüli békét jelölték meg az EU legértékesebb hozadékaként, bár ezt a magyar válaszadók az EU-s átlagnál valamivel kevésbé értékelik fontos vívmányként (EU27:50%, HU:40%). A harmadik legfontosabb vívmány, amelynek az EU-s átlagnál nagyobb - a régiós mutatókkal megegyező – jelentőséget tulajdonítanak a hazai válaszadók a hallgatói csereprogramok, például az ERASMUS program.
 
Az EU-s állampolgárság és állampolgári jogok értékelése terén a magyar válaszadók 54%-a érzi magát EU-polgárnak, a határozott pozitív válaszok aránya viszont csak 11%, ami nemcsak az uniós (EU27:22%) és régiós átlaghoz képest alacsonyabb arány, hanem 4 százalékpontos csökkenést is jelent az előző felméréshez képest.
 
Az Európai Polgári Kezdeményezésre vonatkozásában a válaszadók relatív többsége (EU27:38%, HU:43%) a munkavállalás területén várja a legtöbb hasznot. Az Európai Polgári Kezdeményezés jogalkotási javaslat előterjesztésére kérheti az Európai Bizottságtól olyan ügyekben, amelyekkel kapcsolatban az Unió hatáskörébe tartozik a jogszabályok alkotása. A Kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább 7-ből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia. Ehhez a 7 tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást. Ez Magyarország esetében legalább 16.500 aláírást jelent. Jelenleg 14 kezdeményezés van folyamatban, többnyire, a környezetvédelem/energia, állampolgári jogok, illetve az oktatás területein. 2013. február 11-én, az EU történetében először, egy vízhez való jogot támogató kezdeményezés, összegyűjtötte az szükséges 1 millió aláírást, amelyet most verifikál az Európai Bizottság.
 
A felmérés az állampolgárok tájékozódással kapcsolatos válaszaiból kiderül, hogy a magyar válaszadók 82%-a gondolja úgy, hogy a magyar lakosság nem kellően tájékozott EU-s kérdésekben. Ez az arány nemcsak az uniós átlaghoz (75%), de az egy évvel korábbi felmérés eredményeihez képest is valamivel rosszabb (80%). Érdekes és némileg ellentmondásos ugyanakkor, hogy a magyar válaszadók az EU-s átlagnál is jóval magasabb arányban (cca 60-65%) gondolják úgy, hogy megfelelő mértékű tájékoztatást kapnak.
 
Az előbb említett "tájékoztatás hiányára" is reagálva az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, a Külügyminisztérium, és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája – a 2004-es EU-csatlakozás óta először – idén tájékoztató kampányt indított Magyarország EU-s tagságáról. "Az én Európám" című televíziós-, online- és személyes kampány kiemelt üzenete, hogy magyarnak és európainak lenni nem kizárja, hanem éppen ellenkezőleg erősíti egymást. Célunk, hogy igyekezzünk érvekkel ellátni mindazokat, akik pozitívnak tartják Magyarország európai uniós tagságát, és tájékoztassuk azokat is, akik elbizonytalanodtak ebben a kérdésben.
 
A teljes jelentés innen letölthető.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez