Keresés a tartalomban:
Életmód

A minőségi turizmus csökkenése várható

2012. március 7., MTI
Címkék: Malév utazás utazási iroda turizmus vendéglátás vendégéjszaka MUISZ
A MALÉV leállása után egy héttel a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) beutaztató tagjai körében készített felmérésből kiderült, a leállás mintegy 10 ezer vendégéjszaka és csaknem 200 millió forint azonnali forgalomkiesést okozott az utazási irodáknak.
Molnár Gabriella szerint fel sem mérhető az a kár, ami abból ered, hogy bizonyos viszonylatok megszűnése, kapacitások csökkenése miatt lesznek olyan területek, amelyekről nehezebb lesz Budapestre jönni. Biztosan várható a minőségi turizmus csökkenése - tette hozzá.
 
A légitársaság leállása mintegy 25 kiutaztató irodát érintett azonnal, a kár szintén 100 milliós nagyságrendű. Itt az esetek többségében a csoportos foglalásokra kifizetett előlegek vesztek el. Az elnök szerint az a kérdés, hogy az irodák meg tudják-e valósítani az eredeti elképzelés szerint a csoportos utakat, más légitársasággal, esetleg kicsit más időpontban, változatlan áron.
 
Molnár Gabriella megerősítette: a nyári charterjáratokat nem érinti a leállás, mivel a Malévval a tárgyalások még csak akkor kezdődtek el, konkrét megállapodások még nem születtek.
 
Az elnök közölte, az Európai Unióban napirenden van a légitársaságok esetleges kötelező vagyoni biztosítékának bevezetése. Hozzátette, hogy az elmúlt 2-3 évben több nagy légitársaság is csődbe ment, utasok tízezrei és irodák ezrei maradtak kárpótlás nélkül. Egyelőre azonban nincs konkrét megoldás a problémára.
 
A szakmai szervezet szerint a beutaztatókat meg kell tartani a vagyoni biztosítékra nem kötelezett körben, mivel esetükben a külföldi küldő partneriroda saját országa szerinti garanciái védik az utazót, akivel a magyar iroda nincs is közvetlen kapcsolatban.
 
A turizmusról és a vendéglátásról szóló törvényt várhatóan még az idén az első félévben megtárgyalja és elfogadja a parlament. A törvény keretszabályozás lesz, és elfogadás esetén 2013. január elsejétől fog kötelezettségeket, jogokat előírni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez