Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Szigorítások a GMO-mentesség ügyében

2012. március 20., MTI
Címkék: GMO vetőmag kukorica géntechnológia vizsgálat vidékfejlesztési miniszter
Szigorító rendelkezésekről rendelkezett a vidékfejlesztési miniszter a magyar mezőgazdaság GMO (genetikailag módosított szervezetek) mentességének megőrzése érdekében
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent, 2012. március 20-án hatályba lépő rendelet egyebek között tartalmazza, hogy aki más uniós tagállamból, illetve harmadik országból első alkalommal hoz be kukorica, szója és repce vetőmagot, annak 5 napon belül ezt írásban kell jeleznie a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál (MgSzH).
 
Az MgSzH a bejelentett vetőmagtételek GMO-mentességét kockázatértékelés alapján vizsgálja, és a bejelentést követően, legkésőbb 5 napon belül jelzi a vizsgálati szándékát. A vizsgálati szándék jelzésétől számított 5 napon belül mintát kell venni a vetőmagból, majd a mintavételtől számított 30 napon belül közölni kell az eredményt a bejelentővel. A vetőmag forgalmazása csak akkor kezdhető meg, ha a vizsgálat igazolja a GMO-mentességet.
 
A szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló, 2004-ben született rendelet másik kiegészítése megerősíti azt, hogy Magyarországon tilos forgalomba hozni, illetve termelésbe bocsátani géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett vetőmagot vagy szaporítóanyagot.
 
A magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, az import vetőmagnak pedig az első magyarországi forgalomba hozója felel azért, hogy a vetőmag mentes a géntechnológiával módosított szervezettel történő szennyezéstől.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez