Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Országos élelmiszerellenőrzés

2012. március 2.
Címkék: élelmiszer ellenőrzést génmódosított élelmiszer vetőmag növényfajta Vidékfejlesztési Minisztérium
Azonnali hatállyal országos, teljes körű, elsősorban génmódosított termékekre vonatkozó élelmiszerellenőrzést rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
A tárca közleménye szerint a miniszter kijelentette: megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús, GMO-val szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg. Az uniós jogszabályok nem tiltják, hogy az élelmiszerek GMO-t tartalmazzanak, de ezt jól látható módon fel kell tüntetni a címkéken.
 
Az ellenőrzéseket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal irányításával a megyei kormányhivatalok állategészségügyi és élelmiszerellenőrző igazgatóságainak munkatársai végzik. A hivatal szigorú vizsgálatokat tart a raktárakban és az áruházláncoknál, és határozottan fellép a szabálytalanságokkal szemben.
 
Fazekas Sándor a Vessünk magyar vetőmagot! kampány keretében érkezett Szegedre. A decemberben indított kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar vetőmagokra, amelyek biztonságosak, kiváló a minőségük, és jól bírják a hazai klímát.
 
A miniszter a közlemény szerint azért kereste fel a szegedi kutatóintézetet, miután korábban a vetőmag-termelő és -forgalmazó üzemeket is meglátogatta, hogy megjelenítse az ágazat összefogását. "Azért vagyok itt, mert a magyar vetőmagágazat érdekében teljes összefogásra van szükség" - mondta a tárca vezetője.
 
A magyar vetőmagágazat sikerének az alapja a méltán világhírű magyar növényfajták nemesítése - mutatott rá -, ezért mindent támogatást megadnak az ágazatnak. Az a célunk, hogy növeljük a magyar vetőmagok arányát a piacon, és új fajtákkal járuljunk hozzá a korszerű, egészséges táplálkozáshoz.
 
Szilágyi László, a szegedi Gabonakutató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az intézmény 1924 óta szolgálja sikerrel a nemesítést, azon dolgoznak, hogy a régi, bevált magyar fajták újra elterjedjenek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez