Élelmiszer
Húsvét előtti élelmiszer ellenőrzés
2012. március 23.,
hirado.hu
A hét elején elkezdődtek a húsvét előtti élelmiszer-ellenőrzések az üzletekben, hogy kiszűrjék a vizezett sonkát, a sajtnak látszó tárgyakat vagy a tojás nélküli négytojásos tésztát.
Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal Élelmiszerlánc- és Takarmánybiztonsági igazgatója a Kossuth Rádióban elmondta, a tejtermékekre rendkívül szigorú uniós és hazai szabályok vonatkoznak. Lényeges a fogyasztók tájékoztatása, és semmiképpen nem engedhető meg, hogy az üzletekben a természetes tejtermékek közé más, nem tejalapanyagú élelmiszerek is kerüljenek. Ha az ellenőrök ilyet tapasztalnak, az üzlet büntetésre számíthat.
A mostani ellenőrzések a tipikus húsvéti élelmiszerekre fókuszálnak, például a sonkára, amelynél például gyakran alkalmazott trükk a vizezés, hogy nagyobb lesgyen a termék súlya. Pleva György elmondta, a közösségi szabályozás, amelyet nekünk is alkalmaznunk kell, nem igazán szab gátat az ilyen jellegű hamisításoknak. Nincsen például megszabva, hogy mekkora víztartalommal rendelkezhet a sonka, egyedül a formába öntött és műbélbe csomagolt termékeknél van megadva víztartalomérték, bár az is meglehetősen magas. Nemrégiben pedig a Nagyi tésztája nevű termékről kiderült ki, hogy a négytojásosnak hirdetett tészta nem a feltüntetett mennyiségű tojást tartalmazza.
Pleva György hozzátette azonban, évről évre az élelmiszerbiztonsági helyzet javulását tapasztalják, amelyhez nagyban hozzájárulnak az ellenőrzéseknek is. A március középén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal összevonásával létrejött Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveinek jobb irányíthatósága és a pontosabb feladat meghatározások mellett az ellenőrzések hatékonyságának további javulását is várják a szakemberek.