Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Húsvét előtti élelmiszer ellenőrzés

2012. március 23., hirado.hu
Címkék: élelmiszer húsvét sonka tojás Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal
A hét elején elkezdődtek a húsvét előtti élelmiszer-ellenőrzések az üzletekben, hogy kiszűrjék a vizezett sonkát, a sajtnak látszó tárgyakat vagy a tojás nélküli négytojásos tésztát.
Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal Élelmiszerlánc- és Takarmánybiztonsági igazgatója a Kossuth Rádióban elmondta, a tejtermékekre rendkívül szigorú uniós és hazai szabályok vonatkoznak. Lényeges a fogyasztók tájékoztatása, és semmiképpen nem engedhető meg, hogy az üzletekben a természetes tejtermékek közé más, nem tejalapanyagú élelmiszerek is kerüljenek. Ha az ellenőrök ilyet tapasztalnak, az üzlet büntetésre számíthat.
 
A mostani ellenőrzések a tipikus húsvéti élelmiszerekre fókuszálnak, például a sonkára, amelynél például gyakran alkalmazott trükk a vizezés, hogy nagyobb lesgyen a termék súlya. Pleva György elmondta, a közösségi szabályozás, amelyet nekünk is alkalmaznunk kell, nem igazán szab gátat az ilyen jellegű hamisításoknak. Nincsen például megszabva, hogy mekkora víztartalommal rendelkezhet a sonka, egyedül a formába öntött és műbélbe csomagolt termékeknél van megadva víztartalomérték, bár az is meglehetősen magas. Nemrégiben pedig a Nagyi tésztája nevű termékről kiderült ki, hogy a négytojásosnak hirdetett tészta nem a feltüntetett mennyiségű tojást tartalmazza.
 
Pleva György hozzátette azonban, évről évre az élelmiszerbiztonsági helyzet javulását tapasztalják, amelyhez nagyban hozzájárulnak az ellenőrzéseknek is. A március középén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal összevonásával létrejött Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveinek jobb irányíthatósága és a pontosabb feladat meghatározások mellett az ellenőrzések hatékonyságának további javulását is várják a szakemberek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez