Keresés a tartalomban:
Elektronika

Online csalók- harcot indít az Europol

2012. március 29., MTI
Címkék: cyber EU Europol bűncselekmény
Becslések szerint naponta több mint egymillió ember válik számítástechnikai (cyber) bűnözés áldozatává világszerte. A számítástechnikai bűnözés által okozott költségek elérhetik a 388 milliárd dollárt világszerte.
Az Európai Bizottság a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központjának létrehozását javasolja, hogy segítse az európai polgárok és vállalkozások védelmét az egyre növekvő számítógépes fenyegetések ellen. A központot az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) belül hozzák létre Hágában (Hollandia). A központ az európai kapcsolattartó pont lesz a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemben és a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett illegális online tevékenységekre fog összpontosítani, különösen azokra, amelyek nagy nyereséget hoznak a bűnözők számára, mint például a hitelkártyákkal és banki adatokkal kapcsolatos internetes csalás.
 
Az uniós szakértők azon is dolgozni fognak, hogy megelőzzék az elektronikus bankszolgáltatásokkal és online foglalásokkal kapcsolatos tevékenységek elleni bűncselekményeket, így erősítve az e-fogyasztók bizalmát. A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központja figyelmét a közösségi oldalak profiljának az e-bűnözés beszivárgása elleni védelmére fogja összpontosítani, valamint segíteni fogja az internetes személyazonosság-lopás elleni küzdelmet. Azokra a bűncselekményekre is összpontosít, amelyek súlyos kárt okoznak áldozataiknak, mint a gyermekek online szexuális kizsákmányolása, valamint a számítógépes támadások, amelyek az Unión belüli kritikus infrastruktúrákat és információs rendszereket érintik.

Fellendülőben a cyber-bűnözés

2011-ig az európai háztartások közel háromnegyedének (73%) volt otthoni internetes hozzáférése és 2010-ben az uniós polgárok egyharmada (36%) vette igénybe az internetes banki szolgáltatásokat. Az európai fiatalok nyolcvan százaléka az internetes közösségi hálózatokon tartja a kapcsolatot egymással és hozzávetőlegesen 8 billió euró cserél gazdát minden évben az elektronikus kereskedelemben világszerte.
 
Ennek következtében a számítástechnikai bűnözés fellendülőben van és a számítástechnikai bűnözők nyereséges piacot hoztak létre illegális tevékenységeik körül, ahol a hitelkártyaadatokat mindössze 1 euróért adják-veszik a szervezett bűnözői csoportok egymás között, egy hamisított hitelkártya körülbelül 140 euróba, míg a banki adatok mindössze 60 euróba kerülnek.
 
A számítástechnikai bűnözés a közösségi médiát is célpontnak tekinti: mintegy 600 000 Facebook fiókot blokkolnak mindennap különböző típusú hackertámadások miatt és több mint 6 700 000 különféle bot-fertőzött számítógépet találtak 2009-ben.
 
Az európai központ feladata az lesz, hogy figyelmeztesse az uniós tagállamokat a komolyabb várható veszélyekre, és felhívja figyelmüket online védelmi rendszereik hiányosságaira. Azonosítani fogja a számítástechnikai bűnözés szervezett hálózatait és a virtuális tér prominens elkövetőit. Operatív támogatást nyújt konkrét nyomozások során, legyen az igazságügyi segítségnyújtás vagy a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó közös nyomozócsoportok felállításában való segítségnyújtás révén.
 
Feladatának elvégzése, valamint a tagállamokban a számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók, az ügyészek és a bírák megfelelőbb támogatása érdekében, a központ majd összefogja a nyílt forrásokból, a magánvállalkozásoktól, a rendőrségtől és a kutatói közösségtől kapott információkat. Az új központ tudásbázisként is szolgál majd a nemzeti rendőrségek számára a tagállamokban és összehangolja az európai számítástechnikai bűncselekményekkel kapcsolatos szakértelemre és képzésekre vonatkozó erőfeszítéseket. A központ képes lesz a számítástechnikai bűncselekmények ügyeiben nyomozók, az ügyészek és a bírák, valamint a magánszektor megkereséseire válaszolni konkrét műszaki és kriminalisztikai kérdésekben.
 
A központ a tervek szerint jövő év januárjában kezdi meg működését, létrehozásához,az szükséges, hogy az Europol költségvetési hatósága elfogadja a Bizottság javaslatát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez