Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Kiderült, miért esik nehezünkre a bankváltás

2012. március 22.
Címkék: bank teszt felmérés DG Sanco bankváltás Európai Bizottság
Az Európai Bizottság közzétette friss vizsgálatát, amelyből kiderült: az ügyfelek többsége számára megnehezítik a bankok a váltást.
A felmérés során az EU 27 tagállamában vizsgálták a tesztelők, mennyire könnyű megszervezni a bankszámla átvitelét egy másik pénzintézethez. Eszerint mindössze 19 százaléknak sikerült az EU által megadott irányelveknek megfelelően lebonyolítani a bankváltást, 81 százalék viszont gondokkal szembesült az ügyintézés során.
 
A leggyakoribb, az esetek 71 százalékában előforduló probléma, hogy a pénzintézetek nem nyújtanak kellő mértékű segítséget a bankváltásban. A tesztelt bankok 7 százaléka nem rendezte le a bankváltást az előírt tizennégy nap alatt, míg a pénzintézetek 3 százaléka nem volt hajlandó sztenderd lakossági számlát nyitni a váltani szándékozó ügyfeleknek. (Például előírták, hogy az ügyfél az új számlára utaltassa a fizetését.)
 
Az információkérés tekintetében a helyzet viszonylag jó: mindössze 14 százalék szembesült azzal, hogy nem nyújtanak megfelelő tájékoztatást a bankváltásról, de a kapott információ minősége jelentősen eltért és sok banki alkalmazottról kiderült, hogy nem ismeri eléggé a bankváltással kapcsolatos tudnivalókat.
 
Az Európai Bizottság 2007-es felmérése során állapította meg, hogy jelentős akadályok állnak a fogyasztói mobilitás előtt a bankszektorban. Ezt követően a banki szektort felügyelő bizottság (EBIC) elkészítette a területre vonatkozó önszabályozási tervet, ami viszont láthatóan nem hozta meg a kívánt eredményt – szögezi le az Európai Bizottság.
 
Forrás: DG SANCO

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez