Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Több mint hétezer pénzügyi problémát oldottak meg a tanácsadó irodák

2013. május 10., PSZÁF
Címkék: tanácsadó iroda PSZÁF Pénzügyi Békéltető Testület
Működésük első évében több mint hétezer ügyfélmegkeresést kezeltek a PSZÁF, a civil szféra és a kormányhivatalok együttműködése révén 11 megyeszékhelyen működő pénzügyi tanácsadó irodák. A tanácsadó munkatársak útmutatásai is hozzájárultak ahhoz, hogy az állami-banki programok már közel 320 ezer deviza alapú jelzáloghitelesnél szüntették meg vagy csökkentették az árfolyamkockázatot.
2012. áprilisi indulásuk óta 7 ezernél is több ügyfélmegkeresést kezeltek az országszerte 11 megyeszékhelyen – Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérvárott, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen – tevékenykedő pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák. A korábbiakhoz képest kibővített irodahálózatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiírt közbeszerzési pályázat nyomán a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) működteti két éven át.
 
A kibővített irodahálózat első évi működését ma közös pécsi sajtótájékoztatón értékelte Szász Károly, a PSZÁF elnöke, Bércesi Ferenc, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Hajnal Zsolt, a FOME elnöke.
 
A tanácsadó irodák – a PSZÁF fogyasztóvédelmi tevékenységének támogatóiként – a vidéki lakosság számára könnyen elérhető módon nyújtanak segítséget a pénzügyi fogyasztóknak. Az irodák iránti érdeklődést jelzi, hogy miközben a PSZÁF budapesti ügyfélszolgálata évi mintegy 4600 fogyasztót szolgál ki személyesen, a vidéki irodák már 4400 ügyfelet fogadtak (akiknek így problémájukkal nem kellett a fővárosba utazniuk.) A pénzügyi tanácsadó irodák elérhetősége, s tevékenységük részletes leírása a www.penzugyifogyaszto.hu oldalon található meg.
 
Az elmúlt egy évi fogyasztói megkeresések négyötöde a pénzpiaci szektorhoz, ezen belül elsősorban a hiteltörlesztésekhez – deviza alapú jelzálogkölcsönök, lakás- és gépjárműhitelek – kötődött, de sokan lakás- vagy kötelező gépjármű-biztosítási sérelmeikre igényeltek orvoslást. Ez is jelzi, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem hatóköre nem szűkíthető le csupán az egyébként nem vitathatóan jelentős devizahiteles problémakörre.
 
A tanácsadó irodák munkatársai számos alkalommal az állami-banki fizetéskönnyítő programokról való felvilágosítás adásával nyújtottak hatékony segítséget. A PSZÁF a sajtótájékoztatón közzétett friss adatai szerint a megkötött árfolyamgát-szerződések száma idén március végéig országosan meghaladta a 150 ezret, ami a lehetséges igénybe vevők immár egyharmada. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 1250 milliárd forint volt, ez a jogosult devizakölcsön-volumen 40 százaléka. Az árfolyamgátba belépettek mostanáig bő 9,2 milliárd forint hitelkamat megfizetése alól mentesültek – immár véglegesen. Az árfolyamgát konstrukció még 2013. május 31-ig nyitva áll az arra jogosultak részére.
 
Az eddigi állami-banki intézkedések összességében közel 320 ezer fogyasztó számára szüntették meg vagy csökkentették a devizakitettséget (ez az összes hazai devizahitel-szerződés mintegy harmada). Az elmúlt három évben a jelzáloghiteleknél 72 százalékról 54 százalékra csökkent a deviza alapú kölcsönök aránya. Az állami-banki intézkedések révén összességében tehát ennyivel mérséklődött a lakosság devizakitettsége. Az árfolyamgát konstrukcióban szereplő és forintban gyarapodó gyűjtőszámla miatt ez a devizakitettség a jövőben is folyamatosan csökkeni fog az egész állományra vetítve.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez