Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Mire ügyeljünk a strandon?

2013. május 31., Szabó Zoltán Attila
Címkék: strand napozás fényvédő krém napszemüveg UV szűrés
Nyárelői „zimankó” ide, megtévedt tavasz oda, idén sem marad el a nyár. Csakhogy nem mindegy, hogyan élvezzük az élet vakációs örömeit. Dr. Fáy Andrea a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa figyelmeztet: a hűs víz, a forró napsütés és az ínycsiklandó fagylalt elengedhetetlen kellékei az évszaknak, azonban ezek maradéktalan élvezetéhez nem árt hideg fejjel gondolkozni, és megfogadni néhány melegen ajánlott tanácsot.
– Sokan úgy gondolják, csak akkor van szükség elővigyázatosságra, ha egzotikus külföldi országba utaznak, azonban vannak olyan alapszabályok, amelyeket minden esetben érdemes betartani, ha vízpartra indulunk. A strandtáskába mindenképp kerüljön be a megfelelő védettséget biztosító fényvédő krém, a vállat takaró, vékony felső és valamilyen folyadék – lehetőleg hűtött víz. Ezek mellett azonban érdemes napszemüvegről, kalapról és papucsról is gondoskodni – tanácsolja a doktornő.
 
Fáy Andrea öt hasznos tippel is szolgált. Úgy véli, a vízpartra érve először is az ideális helyet kell meglelni. Próbáljunk olyan területet választani, ahol a nap állásának változásával is biztosítottnak tűnik az árnyék, de fák hiányában egy napernyő is kiváló megoldást jelent. A szakember kiemeli, hogy: „Védekezzünk a nap ellen! Amikor átöltöztünk fürdőruhára, kenjük be magunkat a bőrtípusuknak megfelelő napozó krémmel még akkor is, ha épp a vízbe indulunk, és miután kijöttünk onnan, ismételjük meg a műveletet. A déli és koradélutáni órákban lehetőség szerint maradjunk az árnyékban, vagy vegyünk fel egy fehér pólót, amely megvéd a káros sugaraktól. Különösen fontos ez a gyermekek esetében, akiknek érzékenyebb a bőre. A napszúrás ellen világos színű kalappal védekezhetünk, amit érdemes időnként be is vizezni.”

Fáy doktornő a szemünk és fülünk védelmét is lényeges kérdésnek érzi. Előbbi védelméről egy UV-szűrős napszemüveggel gondoskodhatunk, a vízben pedig érdemes úszószemüveget viselnünk, hogy megelőzzük az esetleges kellemetlen fertőzéseket. Utóbbival kapcsolatosan amondó: „a vízből kiérve mossuk meg, majd folyassuk ki a vizet a hallójáratunkból, és töröljük meg a törölközőnk egy tiszta csücskével. Ha később mégis azt érezzük, hogy fáj vagy zúg, legközelebb mindenképpen használjunk füldugót.”
 
A bőrgyógyász a papucs viselését is ajánlja, mivel megóv a talpsérülésektől, a rovarcsípésektől, a gombás fertőzésektől. Az ebédidőt sem árt gondosan megtervezni. – Akár otthonról hozunk magunkkal, akár a strandon vásárolunk valami harapnivalót, kerüljük a melegben könnyen romló ételeket, mint például a tojást. Figyeljünk oda a higiéniára is: étkezés előtt alaposan mossuk meg a kezünket, vagy használjunk nedves törlőkendőt, és evőeszközeinket is tisztítsuk meg – figyelmeztet a szakember.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez