Keresés a tartalomban:
Jog

Éves RAPEX jelentés

A legtöbb bejelentés Magyarországról érkezett

2013. május 17., bruxinfo
Címkék: veszélyes termékek fogyasztóvédelem RAPEX Európai Unió
Egyetlen uniós tagállamból sem jelentettek be tavaly az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe (RAPEX) olyan sok veszélyes terméket, mint Magyarországról. A május 16-án közzétett éves RAPEX-jelentés szerint 2012-ben összesen 2278 olyan bejelentés érkezett a tagállamokból, amelyek a fogyasztókra nézve veszélyes termékekre hívták fel a figyelmet, és amelyek intézkedést vontak maguk után.

„A fogyasztók viszonylag könnyen fel tudják fedezni a játékokban a mechanikus hiányosságokat, de azt nem láthatják és érezhetik, hogy a játékok vajon megfelelnek-e a vegyianyagokra vonatkozó előírásoknak. A RAPEX-be beérkezett, játékokra vonatkozó bejelentések, főleg a vegyi kockázatokat illetően valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik” – jelentette ki Stephen Russell, a technikai standardizációért felelős európai fogyasztóvédelmi szervezet, az ANEC főtitkára.


A tavaly bejelentett esetek 15 százaléka, 294 hivatalos bejelentés Magyarországról érkezett. Hazánk után Bulgária (14%), Spanyolország (10%), Németország (9%) és Nagy-Britannia (8%) volt a legaktívabb az EU-ban piacra dobott, a fogyasztók egészségét vagy testi épségét veszélyeztető, élelmiszereknek nem számító áruk beazonosításában és forgalomból való kivonásában.
 
2011-óta 26 százalékkal több riasztás futott be az erre a célra létrehozott európai információs rendszerbe, amit a Bizottság elsősorban a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok jobb és hatékonyabb működésének tulajdonít.
 
A statisztikák szerint veszélyesnek minősülő ruházati cikkek, textilipari termékek és divatcikkek miatt kellett kiadni tavaly a legtöbb riasztást (az összes eset 34 százaléka). A veszélyes játékok alkotják 19 százalékkal a második legnagyobb önálló tételt, a lejelentett esetek 11 százaléka műszaki cikkekről és berendezésekről, 8 százaléka motorkerékpárokról, 4 százaléka pedig kozmetikumokról szólt.
 
Az előző évekhez hasonlóan a bejelentések túlnyomó része (ezúttal 58 százaléka) Kínából és Hongkongból származó termékekre vonatkozott. 17 százalékban az EU-ból vagy az Európai Gazdasági Térség országaiból származó termékek miatt volt szükség riasztásra; 11 százaléknak a származási helye teljesen ismeretlen, és 14 százalék volt a más országokból behozott veszélyes termékek aránya.
 
A legtöbb esetben egészségre ártalmas hatóanyagok, főleg a gyerekjátékok esetében fulladásveszély és sérülésveszély volt a konkrét ok, ami miatt az európai riasztórendszernél bejelentést tettek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez