Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Manipulálták az árakat az olajcégek?

2013. május 21., InfoRádió/SV
Címkék: Shell BP.Statoil olajár ellenőrzés EU Európai Bizottság
Az EU-vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy közösen manipulálta-e az olajárakat a Shell, a BP és a Statoil. Az ellenőrzés azt igyekszik kideríteni: közösen torzították-e el a nagyvállalatok az olajárképzésben használt alapárat - hasonlóan ahhoz, ahogy egyes nagybankok az egymás felé való hitelezésénél és közvetve a fogyasztók számára is fontos Libor-kamat mutatójával tették.
A Shellnél, a BP-nél és a Statoilnál is jártak az ellenőrök, az olasz ENI-től pedig adatokat kért be Brüsszel, bár irodáiban nem tartottak házkutatást.
 
A francia Total energiacég kereskedelmi ága - amely nem része a vizsgálatnak - még augusztusban arra figyelmeztette a nemzetközi szabályozószerveket, hogy a fontos olajtermékek becsült ára évente többször is eltér attól, amit a piacon tapasztalnak.
 
A becsült árat az erre szakosodott ügynökségek értékelik ki és publikálják, és az olyan fontos szerepet játszik a nemzetközi energiakereskedelemben, hogy még a lakossági energiaszámlákra is kihat.
 
Londonban ellenőrzést tartottak az árak becslésével foglalkozó, amerikai érdekeltségű Platts irodáiban, de az tagadta, hogy bármilyen kartellezésben részt vett volna. A Platts az energiacégek, brókerek, kereskedőházak és bankok licitjei és tranzakciói alapján becsüli meg a napi olajárat.
 
Az Európai Bizottság úgy fogalmazott, hogy "egyes cégek egymással együttműködve valótlan árakat továbbíthattak az árbecslő ügynökségeknek, hogy így manipulálják a kereskedést". Emellett ezek a cégek "megakadályozták, hogy más vállalatok részt vegyenek az árbecslési folyamatban".
 
A nemzetközi szabályozószerveket összefogó Iosco-csoport tavaly már az olajpiac árképzésének kemény szabályozását sürgette, de végül elállt az ötlettől.
 
Az Európai Bizottság szerint hordónként csak néhány centtel térhetett el az ár a viszonyítási alapként meghatározott ártól, de még az ilyen kis eltérés is "kárt okozhat a fogyasztóknak".

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez