Keresés a tartalomban:
Autó

Eredményes a kátyúvadászat

2013. május 17., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: autó úthibák kátyú baleset biztosítás
Országszerte eddig több mint 200 kátyút és súlyosan hibás útszakaszt térképeztek fel az autósok a Generali a Biztonságért Alapítvány által egy hónapja indított kátyúfigyelő rendszer használatával. A kezdeményezéshez eddig több mint kétszázan csatlakoztak.Az adatok tanúsága szerint az autósoknak a fővárosban kell a legjobban figyelniük a kátyúkra.
A Kátyúvadász.hu oldalra Budapestről töltötték fel a legtöbb kátyút a kátyúvadászok, és a fővárosban a közútkezelők már javítottak is jelzett úthibát. Az oldalon közzétett adatok szerint a legrosszabb útszakasz a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Onga, és a Nógrád megyei Héhalom közelében volt található. A Kátyúvadász felhívja az autósokat, hogy folyamatosan kövessék nyomon, kijavították-e már a feltöltött kátyúkat, és töltsenek fel friss képeket az út jelenlegi állapotáról.
 
Az úthibák feltérképezése és hatékony kijavítása érdekében a Generali a Biztonságért Alapítvány pontosan egy hónapja indította el kátyúfigyelő rendszerét. A Kátyúvadász elnevezésű, webes és okostelefonos alkalmazás segítségével az autósok feltölthetik az őket leginkább zavaró kátyúk fotóit egy, a kátyú GPS koordinátáit is mutató térképre.
 
Az úthiba súlyosságának függvényében a feltöltött kátyút egy ötös skálán - minimális úthibától egészen a nagyon súlyos úthibáig - osztályozhatja a képet feltöltő autós. A kátyúvadászok folyamatosan nyomon követhetik a kátyúk állapotának változását is. Hogy a képek alapján látható legyen a kátyúk méretaránya, a fotózáshoz kátyúmérő háromszögeket vehetnek fel az autósok országszerte 40 Kátyúvadász Ponton. A kátyúfigyelő egyrészről figyelmezteti az autósokat, mely utakon kell jobban odafigyelniük a vezetésnél, másrészt segíti az útkarbantartók munkáját, megmutatva számukra, az autósok szerint hol van rájuk a legnagyobb szükség.
 
A kezdeményezéshez eddig több mint 200 kátyúvadász csatlakozott, ők összesen 214 úthibát fotóztak le az ország szinte minden megyéjéből. Az oldalra feltöltött adatok tanúsága szerint az autósoknak a fővárosban kell a legjobban figyelniük a kátyúkra, ami egybevág a Generali korábbi reprezentatív felmérésével is. Ebből kiderült, hogy míg a hazai autósok közel 30%-a már hajtott bele kátyúba úgy, hogy mindez sérülést is okozott a gépjárművében, a fővárosi autósok esetében 40 százalékos ugyanez az arány. Budapesten ugyanakkor már biztosan van olyan, a Kátyúvadászon is közzétett úthiba, amit javítottak az illetékes útkarbantartók.
 
Az országszerte lefotózott kátyúk közel felét súlyos vagy nagyon súlyos úthibának (ötös skálán 4-es vagy 5-ös osztályzat) minősítették a kátyúvadászok. Az eddig feltöltött fotók alapján Borsod-Abaúj Zemplén megye a kátyúkkal leginkább terhelt terület. A legrosszabb útszakasz is ebben a megyében (Onga), és a Nógrád megyei Héhalom közelében található, de a Békés megyei Gyuláról és a Pest megyei Aszódról feltöltött fotók is bekerülhettek az öt legnagyobb kátyú közé.
 
Az Alapítvány által meghirdetett és ajándékcsomaggal díjazott Hónap Kátyúvadásza címet, összesen 10 feltöltött kátyúval egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei felhasználó nyerhette el áprilisban, de a Legaktívabb Kátyújavító Térség Díjáért még továbbra folyik a verseny.
 
A Generali biztosítóhoz az idén eddig 350 kátyúkárt jelentettek be, összesen mintegy 80 millió forint értékben. A biztosító 2012-ben megközelítőleg 200 millió forint kártérítést fizetett ki kátyúkárok miatt, a keményebb és hosszabb tél miatt azonban 2013-ban 20%-kal több kátyúkárra számít a társaság. A közlekedés biztonsága érdekében fontos az úthibák mielőbbi kijavítása, hiszen a kátyúk számos komoly sérülést okozhatnak az autóban. Egy jelentősebb kátyú szálszakadást is okozhat a gumiabroncsban, ami később durrdefekthez, veszélyes baleseti helyzethez is vezethet. Érdemes a kátyúktól sorozatos ütéseket kapott futóművet ellenőrizni a nyári gumicserénél, ha ugyanis nem fut egyenesen az autó, "megeszi" az út a gumiabroncsot.
 
A szélsőséges időjárás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt 30 ezer kilométeres közúthálózaton az előző évekhez képest jóval több burkolathiba keletkezett. 2013-ra összesen csaknem 95 000 tonna aszfalt felhasználását tervezi a társaság a kátyúzási munkák elvégzéséhez, ez 700 millió forinttal több anyagi ráfordítást jelent a tavalyihoz képest.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez