Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Emelkedhet az éves bankkártya díj

2013 május 2., Napi Gazdaság
Címkék: bankkártya éves díj interchange bankkártya forgalom
Magyarországon − a hírek szerint − szabályozzák a kártyás vásárlások után a kibocsátóknak járó bankközi jutalék (interchange) mértékét. A fogyasztó számára rövid távon mindenképp díjnövekedéssel jár majd az interchange-szabályozás.

Az MNB számításai szerint - akik szerint a kártyapiac fejlődése ma már megkívánja, hogy a kártyabirtokos is komolyabban vállaljon terhet a korszerű fizetési eszköz használati költségeiből - a harmadára eső interchange-díj mellett a bankkártyák jelenlegi 3000-4000 forintos éves díja 400-600 forinttal emelkedhet. A banki szakértők ugyanakkor a spanyol és az ausztrál példát említették, ahol a kártyadíjak 50-60 százalékkal is növekedtek.

Horvátországban például a kereskedők által lebonyolított bankkártya forgalom alapján a kereskedőket négy különböző kategóriába sorolják, s ennek alapján állapítják meg a forgalomhoz kapcsolt interchange-díjakat.
 
Ezzel a megoldással tisztán interchange-bázisúvá tették a kereskedők felé felszámított elfogadói díjakat, aminek révén a piac minden szereplője gyakorlatilag biztos lehet benne, hogy milyen költségekkel jár nála az elfogadás. Értelemszerűen (a volumenhatás miatt) a kisebb forgalmat lebonyolító kereskedők magasabb interchange (és így elfogadói) díjakkal kalkulálhatnak, a jóval nagyobb forgalmat mutató kereskedelmi multik esetében ugyanakkor fajlagosan kisebb a költségszint.
 
Arra, hogy a differenciált interchange-díj állami szabályozás mellett is megoldható, a spanyol szabályozás a példa. A kisvállalatok esetében a spanyol kormány 0,75, míg a nagykereskedők esetében 0,45 százalékos kötelező díjat határozott meg. (A spanyol hatósági díjcsökkentés révén kialakult 0,64 százalékos átlagos interchange-díjszint magasabb, mint a jelenlegi − és a szabályozási elképzelések szerint nagyjából harmadára csökkentendő − magyar díjmérték.)
 
A spanyol intézkedéssel az azt korábban támogató kereskedők, sőt a kormányzat is elégedetlen − ismertette a napokban több más közgazdásszal készített közös kutatását Gustavo Matias, a Madridi Autonóm Egyetem professzora. Miközben ugyanis a bankok kieső bevételeiket a kártyadíjakban és kamatokban (a spanyol hitelkártya-tulajdonosok átlagosan három százalékkal magasabb kamatot fizetnek más uniós országhoz képest) jórészt átterhelték a kártyatulajdonosokra, a kereskedők azzal szembesültek, hogy csökkent a kártyahasználat.
 
A kutatók által vizsgált időszakban az egy kártyára jutó átlagos tranzakciószám 45-ről 50-re növekedett csak, miközben Nyugat-Európában ugyanezen idő alatt 70 fölé nőtt az egy kártyával végzett tranzakciók száma. A készpénzhasználat elterjedése egyrészt növelte a szürkegazdaságot, ráadásul a kereskedői kimutatások igazolták azt a tényt is, hogy a kártyahasználat csökkenésével a kereskedői költés is visszaszorult − mondta a madridi professzor.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez