Hasznos tippek
Ételt csak okosan!
2013. május 27.,
NÉBIH/SV
Felvilágosító kampány indult - Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek! - címmel, melynek célja a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatása a tudatos vásárlástól kezdve a megfelelő konyhatechnikai módszereken át a biztonságos ételkészítésig.
Az élelmiszer eredetű megbetegedések 70 %-a megelőzhető lenne!
Magyarországon minden harmadik ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70 %-a a háztartásokban történik, melyekért az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása okolható.
Becslések szerint Magyarországon évente több, mint 3 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű megbetegedésben, azonban a betegek csupán1-10%-a fordul orvoshoz. Az élelmiszereredetű megbetegedések tünetei: gyomor-bélrendszerei tünetek (hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom), de hőemelkedés, láz is előfordulhat. A tünetek akár órákkal az élelmiszer fogyasztása után is jelentkezhetnek. A betegség lefolyása egészséges felnőtteknél enyhébb, kisgyermekek, idősek és várandósok esetében súlyosabb is lehet. A betegek mintegy háromnegyede otthon, az élelmiszerek nem megfelelő kezelése következtében betegszik meg. Az összes beteg körülbelül 15%-a szorul kórházi ápolásra.
Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részét baktériumok, főként a Salmonellák és Campylobacterek okozzák, de vírusok is okozhatnak megbetegedést, ha egy fertőzött ember közvetítésével jut a vírus az élelmiszerre. A hasmenéses megbetegedések mintegy háromnegyede vezethető vissza a konyhatechnológiailag nem megfelelően kezelt élelmiszerek elfogyasztására. Ebből is kitűnik a higiénia, a megfelelő kezelés fontossága.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kampánya az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen kívánja segíteni a fogyasztókat.
• A helyi élelmiszer-előállítók előnyben részesítése
Az áruk világméretű szabad áramlása, a szállítási távolságok növekedése következtében fokozódhatnak egyes élelmiszerbiztonsági kockázatok, melyek csökkenthetőek, ha a fogyasztók a helyi élelmiszer előállítóktól szerzik be az szükséges élelmiszereket, ezzel csökkentve a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázatot.
• A fogyasztó felelős alapanyag-beszerzése
Elsősorban a fogyasztó felelőssége, hogy a rendelkezésére álló információk alapján eldöntse, hogy hol és mit vásárol. A fogyasztónak ismernie kell az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit. Ez magába foglalja a kihelyezés, csomagolás, tárolás, nyomonkövetés és kiszolgálás alapvető szabályait.
• Helyes konyhatechnikai ismeretek megszerzése
A NÉBIH, a kampány részeként ingyenes, tudatformáló magazint jelentet meg havi rendszerességgel KONYHASZIGET – ahol biztonságban kiköthetünk címmel. A kiadvány nagyobb élelmiszerláncoknál érhető el. Célja, hogy minél több háztartásba juttassa el, olvasmányos formában azokat az információkat, amelyek a biztonságos ételkészítéshez szükségesek.
A kampány honlapja a
www.eteltcsakokosan.hu igyekszik felölelni a témához szükséges hasznos információkat, de fogyasztói kérdések feltevésére is lehetőséget ad.