Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Ételt csak okosan!

2013. május 27., NÉBIH/SV
Címkék: NÉBIH élelmiszerlánc élelmiszerbiztonság baktérium fogyasztó tudatos vásárló
Felvilágosító kampány indult - Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek! - címmel, melynek célja a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatása a tudatos vásárlástól kezdve a megfelelő konyhatechnikai módszereken át a biztonságos ételkészítésig.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések 70 %-a megelőzhető lenne!

Magyarországon minden harmadik ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70 %-a a háztartásokban történik, melyekért az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása okolható.

Becslések szerint Magyarországon évente több, mint 3 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű megbetegedésben, azonban a betegek csupán1-10%-a fordul orvoshoz. Az élelmiszereredetű megbetegedések tünetei: gyomor-bélrendszerei tünetek (hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom), de hőemelkedés, láz is előfordulhat. A tünetek akár órákkal az élelmiszer fogyasztása után is jelentkezhetnek. A betegség lefolyása egészséges felnőtteknél enyhébb, kisgyermekek, idősek és várandósok esetében súlyosabb is lehet. A betegek mintegy háromnegyede otthon, az élelmiszerek nem megfelelő kezelése következtében betegszik meg. Az összes beteg körülbelül 15%-a szorul kórházi ápolásra.
 
Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részét baktériumok, főként a Salmonellák és Campylobacterek okozzák, de vírusok is okozhatnak megbetegedést, ha egy fertőzött ember közvetítésével jut a vírus az élelmiszerre. A hasmenéses megbetegedések mintegy háromnegyede vezethető vissza a konyhatechnológiailag nem megfelelően kezelt élelmiszerek elfogyasztására. Ebből is kitűnik a higiénia, a megfelelő kezelés fontossága.



A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kampánya az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen kívánja segíteni a fogyasztókat.

• A helyi élelmiszer-előállítók előnyben részesítése

Az áruk világméretű szabad áramlása, a szállítási távolságok növekedése következtében fokozódhatnak egyes élelmiszerbiztonsági kockázatok, melyek csökkenthetőek, ha a fogyasztók a helyi élelmiszer előállítóktól szerzik be az szükséges élelmiszereket, ezzel csökkentve a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázatot.

• A fogyasztó felelős alapanyag-beszerzése

Elsősorban a fogyasztó felelőssége, hogy a rendelkezésére álló információk alapján eldöntse, hogy hol és mit vásárol. A fogyasztónak ismernie kell az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit. Ez magába foglalja a kihelyezés, csomagolás, tárolás, nyomonkövetés és kiszolgálás alapvető szabályait.

• Helyes konyhatechnikai ismeretek megszerzése

A NÉBIH, a kampány részeként ingyenes, tudatformáló magazint jelentet meg havi rendszerességgel KONYHASZIGET – ahol biztonságban kiköthetünk címmel. A kiadvány nagyobb élelmiszerláncoknál érhető el. Célja, hogy minél több háztartásba juttassa el, olvasmányos formában azokat az információkat, amelyek a biztonságos ételkészítéshez szükségesek.
 
A kampány honlapja a www.eteltcsakokosan.hu igyekszik felölelni a témához szükséges hasznos információkat, de fogyasztói kérdések feltevésére is lehetőséget ad.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez