Keresés a tartalomban:
Életmód

E-cigaretta: gyógyszer vagy dohány?

2013. május 16., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság e-cigaretta WHO dohánytermék
Biztonságosak-e az e-cigaretták és gyógyszerkészítményként vagy dohánytermékként kell a boltokba kerülniük? Ez is szóba került azon a szemináriumon, amelyet az uniós dohánytermékekről szóló irányelv felülvizsgálatáról rendeztek szakértőkkel május 7-én.

Sokan a valódi dohány biztonságos alternatívájának tartják az e-cigarettákat, mivel a benne található káros anyagok szintje sokkal alacsonyabb, ugyanakkor kielégíti a dohányosok nikotinszükségletét. A hosszú távú hatásokról azonban nem készültek még tanulmányok.

Az azonban tény, hogy káros anyagok ezekben a cigarettákban is vannak, nikotinfüggőséget is okozhatnak, és az ízesítések sem ártalmatlanok. Nem beszélve arról, hogy túl vonzóak lehetnek a fiatalok számára is.

Gyógyszer vagy dohány?


Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt javasolja, hogy az e-cigarettákat a gyógyszerekhez hasonlóan szabályozzák, a dohányipar viszont dohánytermékként értékesítené őket.

„A téma heves vitákat vált ki, de képviselőkként az a dolgunk, hogy a lehető legjobb szabályokat dolgozzuk ki, ne pedig betiltsunk termékeket” - fogalmazott Linda McAvan szocialista, brit képviselő, a dohánytermékekről szóló uniós irányelv felülvizsgálatának parlamenti felelőse.

Peter Liese néppárti, német képviselő szerint különösen akkor lehetnek veszélyesek az e-cigaretták, ha nem megfelelő módon állítják őket elő. Ő ezzel indokolta a szabályozás szükségességét.

Eltérő szakértői vélemények

A szakértők véleménye megoszlott. Roberto Bertolini, a WHO képviselője szerint nincsenek olyan tanulmányok, amelyek bizonyítanák, hogy nem lehetnek hosszú távú hatásai az e-cigarettáknak.

Dr. Charlotte Pisinger, egy koppenhágai székhelyű egészségügyi kutatóközpont munkatársa szerint nem szabad megismételni a múlt hibáit.

Az e-cigaretták mellett érvelt viszont dr. Jean-Francois Etter, a Genfi Egyetem orvostudományi tanszékének munkatársa, aki szerint bizonyított, hogy ezek a termékek segíthetnek a leszokásban.

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez