Keresés a tartalomban:
Kitekintő

A közös gépkocsihasználaté a jövő?

Szakértők állítják: a mostani generációt már nem érdeklik az autók

2013. május 28., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: szén-dioxid kibocsátás társadalmi felelősségvállalás National Travel Survey Allianz SE közös gépkocsihasználat
Sokan nem engedhetnek meg saját tulajdonú autót, mások a forgalmi zsúfoltság miatt választanak egyéb alternatívát, ráadásul a mostani generációt jóval kevésbé érdeklik az autók – derül ki az Allianz Risk Pulse legfrissebb jelentéséből. Clem Booth, az Allianz SE igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy az emberek döntését mára már olyan kérdések is befolyásolják a mobilitás kapcsán, mint a szén-dioxid kibocsátás és a társadalmi felelősségvállalás.
Különösen a városokban döntenek egyre többen a közös gépkocsihasználat, a car sharing lehetősége mellett, vagy választják a kerékpárt és a tömegközlekedést az autóhasználat helyett, illetve egyre többen használják ki az internetes vásárlás és házhozszállítás adta lehetőségeket. Az Egyesült Királyságban például egy 2011-ben készített felmérés, a National Travel Survey szerint egyre kevesebben indulnak bevásárló körútra, valamint a szintén 2011-es IFMO tanulmányból szerint az európai fiatalok kevésbé érdeklődnek a jogosítvány megszerzése iránt.
 
Az Allianz gépjármű szakértői egyetértenek abban, hogy ez a folyamat már kimutatható az Egyesült Államokban és Európában is, és szerintük csak idő kérdése, hogy elérje Ázsiát, Afrikát vagy Latin-Amerikát. Bár a gépjármű piac jelenleg is virágzik Ázsiában és Dél-Amerikában, ezekben az országokban is hamarosan gazdasági és társadalmi nyomás nehezedik majd a piacra - állítják az Allianz Risk Pulse jelentés szerzői. Pédául, Jakarta városa folyamatosan növekszik, jelenleg több mint 20 millió lakost számlál, ezért a közlekedési dugók elkerülése ellen olyan rendeletet hoztak, amely megköveteli, hogy egy-egy járműben legalább két személy utazzon.
 
Ázsiában az autóeladások száma folyamatosan növekszik, Észak-Amerikában stagnál, Európában pedig csökken a pénzügyi válság kezdete óta- állítja Michael Heise, az Allianz SE vezető közgazdásza.
 
A növekvő üzemanyagárak, a pénztárca szűkössége, az emberek tudatossága az éghajlatváltozást illetően, valamint az autókat kiváltó alternatívákhoz való könnyebb hozzáférés mind hozzájárulnak az egyéni mobilitási szokások megváltozásához Európában és Észak-Amerikában.
 
Az autóipar, beleértve a gyártókat és a biztosítókat is, jelenleg azokat a technológiai újításokat helyezik előtérbe, amelyek biztonságosabbá és egyszerűbbé tehetik a vezetést. Ezen technológiai innovációk közé tartoznak a járművezetőt támogató rendszerek, a telematikai fekete dobozok, valamint az e-call rendszer is, amely várhatóan 2015-re válik kötelezővé az Európai Unióban.
 
Az Allianz Risk Pulse szerzői úgy gondolják, hogy gyakran az új technológiák által kínált legegyszerűbb megoldások számítanak a leginkább. Az okostelefonok elterjedt használata tette lehetővé például a car sharinget, hiszen segítségével könnyedén beazonosíthatóvá váltak az üres és elérhető autók.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez