Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Többe kerül a nagybevásárlás mint egy éve

2013. május 13., privatbankar.hu
Címkék: fogyasztói árak bevásárlás Tesco Auchan Interspar élelmiszer árak
A KSH áprilisi jelentése szerint mindössze 2,2 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak, azonban egy május elején végzett felmérés szerint a hipermarketek élelmiszer-árai egy hónap alatt csökkentek, de továbbra is drágább a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.
Az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek – ilyen eredményre jutott a Privátbankár Árkosár-felmérése, melyre május 9-én került sor.
 
Ennek során az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy hipermarketjében megvizsgálták, hogy az elmúlt egy hónapban mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetni a 30 élelmiszerből álló minta-nagybevásárlás során.
 
A 3 áruházból kettőben kevesebbe került a beszerzés, mint egy hónapja, egyedül a Tescóban kellett mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk. Mivel a legtöbbet épp a múlt havi 3. helyezett Interspar engedett az áraiból, átrendeződött az áruházak ársorrendje: az Auchan maradt az élen, de a holland fenyőfás lánc megelőzte a briteket.
 
Éves összehasonlításban ugyanis míg az Auchan 4,2 százalékot emelt az árakon, a Tescoban a számla végösszege 10 százalékkal mutatott többet, mint egy évvel ezelőtt. (Az Intersparnak ez a kilencedik hónapja a felmérésben, a Cora távozásával került be az Árkosárba. Az Intersparban ma 6,9 százalékkal magasabbak az árak, mint a Corában voltak egy évvel ezelőtt.)



A három áruház adatai alapján az átlagos kosárérték május elején 17 421 forint volt. Az Auchanban 16, az Intersparban 17, míg a Tescóban ezúttal 18 ezer forint fölött volt a számla végösszege. Az átlagérték egy hónap alatt 2,5 százalékkal csökkent, míg egy év alatt 7,2 százalékos a növekedés.

Az éves áremelkedés mértéke, azaz a Privátbankár Árkosár árindexe



Éves összehasonlításban a krumpli vezeti a listát (116 százalékos áremelkedéssel), több mint 30 százalékkal drágult a liszt, a száraztészta, a májas. Több mint 10 százalékkal emelkedett egyes üdítők, a whisky, a pezsgő, a felvágott és a chips ára.

A legolcsóbb és a legdrágább áruház között ebben a hónapban viszonylag nagy a különbség: több mint 10 százalék, azaz 1 841 forint. A legkevesebbet persze akkor kellene fizetnünk, ha mindent ott vennénk meg, ahol az a legolcsóbb: ez esetben csak 15 654 forintot kellene a kasszánál hagynunk. Nem árt azonban azt is figyelembe venni, hogy ekkor viszont tripla utazgatásra, illetve tripla létszámú bevásárló-csapatra lenne szükség - ez pedig még a csökkenő üzemanyagárak mellett is igencsak megfontolandó választás.
 
Mi lett olcsóbb? Mi drágult?
 
Mivel a múlt hónaphoz képest olcsóbb lett a nagybevásárlás, több olyan terméket találtunk, amelyek legalább 10 százalékkal olcsóbb lett, mint amelyek hasonló mértékben drágultak. Bár az almáért és a felvágottért nagyjából 20, a joghurtért 10 százalékkal többet kellett kifizetni, legalább 10 százalékkal olcsóbb lett viszont a csirkemell, a csokoládé, a kávé, a tej és a tojás. A krumpli bár továbbra is jóval többe kerül, mint egy éve, az előző hónaphoz képest ötödével csökkent az ára. Idén 32 százalékkal olcsóbb a tojás, és 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékben csökkent a banán, a tea, a csoki, a cukor ára is egy év alatt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez