Keresés a tartalomban:
Elektronika

Feltöltés egy másodperc alatt?

2013. május 28., It-business
Címkék: akkumulátor feltöltés mobiltelefon elektronika mikrotelep okostelefon
Az akkumulátorok mérete és kapacitása rendkívül fontos a fogyasztóelektronikai cikkek gyártói számára. Az akkumulátor az akadály a nagy teljesítményű, kicsi, több napig használható mobileszköz megalkotása előtt. Több mint 2 milliárd akkumulátort használunk fel évente – ez egy óriási piac.

A ma elterjedt Li-ion akkumulátorok szó szerint berobbantak a köztudatba, 2006-ban többféle, laptopban használt, összesen 10 millió Sony akkumulátort hívtak vissza, mivel fennállt a rövidzárlat veszélye. 2006 decemberében a Dellnek 22 ezer egységet, 2007 márciusában a Lenovo 200 ezer akkumulátort vont vissza, 2007 augusztusában a Nokia túlmelegedés és robbanás veszélye miatt 46 millió akkumulátort cserélt le. Idén a repülőgépipar szenvedett a Li-ion akkumulátorok miatt: a Boeing 787-es, vagyis a Dreamliner három hónapig nem repülhetett, a tilalmat az akkumulátor újratervezését követően április közepén oldották fel. (A Li-ion akkumulátor érzékeny a töltési körülményekre, olykor túlmelegedhet, csak „intelligens”, a körülményekre figyelő eszközzel tölthető.

A technológia és az energiaellátás eddig egyfajta macska-egér játékot játszott, amelyben mostanáig az akkumulátor volt a vesztes. Emlékezzünk csak vissza az okostelefonok előtti korra: a 2g-s hálózatokon működő telefonjainkhoz a töltőt hetente csak egyszer kellett elővenni. A harmadik és most a negyedik generációs mobileszközök azonban energiaéhségükről híresek, és sajnos visszatért az az időszak, amikor újból naponta kell töltenünk a telefonokat.
 
Az áttörést egy új, az amerikai Illinois-i Egyetem kutatói feltalált mikrotelep hozhatja el, mely tizedakkora méretben képes a jelenleg használatos akkumulátorok energiáját tárolni. Ha megfordítjuk a gondolkodást, akkor a mostani akkumulátorok méretével megegyező áramforrás tízszer több energiát tárolhat.

Az új típusú telepben nanoméretű, térben elhelyezett elektródákat használnak. Az akkumulátorokban megfordítható kémiai reakció zajlik a két elektróda, az anód és a katód közötti oldatban, az elektrolitban. A kapacitást az elektródok, illetve az őket elválasztó membrán felülete határozza meg – ezt sikerült a sajátos, nanocsöves kialakítással a jelenlegi sokszorosára növelni. A nagy felület miatt az akkumulátor belső ellenállása is kisebb, tehát nagyobb áram leadására képes, és gyorsabban is tölthető.
 
Nem mellesleg a ma használatos Li-ion akkumulátort sikerült feljavítani: a feszültségek nem változnak, az új akkut a jelenlegi eszközökben lehet majd használni. A kutatók adtak a bemutatón egy bankkártya méretű mobiltelefont és egy másodperc alatt feltöltötték… (A mostani, legjobb Li-polimer akkumulátorok már majdnem teljesen alkalmasak ipari, professzionális – értsd: katonai – felhasználásra, az új megoldás igazi áttörést hozhat.)
 
A hidrogén- (üzemanyag-) cella az 1800-ban felfedezett elektrolízis fordított folyamata. Az elektromos autókhoz már léteznek (az elv miatt több száz fokos hőmérsékleten…) működő prototípusok. A pletykák szerint az Apple egy olyan hidrogéncellás akkumulátoron dolgozik, amely egyetlen feltöltéssel hetekig is üzemelhetne.
 
Létezik a felfesthető elem, amely fura helyeken, mondjuk ruhán is megoldaná az energiaszükségletet. Ezt az újra nem tölthető elemet rétegenként fújják fel a felületre, legyen az acél, üveg, textil, kerámia. De készítettek papírvékonyságú, hajlítható elemet is a Li-ion technológiára alapozva.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez