Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Az adaginformációk az élelmiszercímkéken

2013. május 21., eufic/SV
Címkék: élelmiszrcímke fogyasztó adaginformáció ajánlott adagméret Eufic
Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) felmérést készített az élelmiszercímkéken található adaginformációk fogyasztói felhasználásáról, amelyben több mint 13000, 18-65 éves, 6 különböző európai országban, nevezetesen, Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Franciaországban, Lengyelországban és Svédországban élő fogyasztót kérdeztek.

Az európai fogyasztók csupán egyharmada használja az adaginformációkat, és mintegy 40% bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy az ajánlott adagméretek miként kerültek megállapításra.

A válaszadók egyharmada számolt be arról, hogy rendszeresen megnézi az adaginformációkat az ételek és az italok címkéin, ám sokkal gyakrabban használták az árra és felhasználhatóságra vonatkozó információkat (90%-uk gyakran vagy mindig ezeket nézte). Érdekes módon, a fogyasztók 23%-nak nem volt tudomása arról, hogyan állapították meg az adagnagyságokat, különösen az Egyesült Királyságban, ahol 44%-uk nem tudta.
 
Azonban a fogyasztók arról is beszámoltak, hogy segítette őket az adag tápanyagtartalmának könnyebb megállapításában, mikor az adagra vonatkozó információt a 100 grammra/100 milliliterre vonatkozó mellett tüntették fel a csomagoláson.
 
Ezek fontos eredmények, és egyértelműen bizonyítják a fogyasztók oktatásának lehetőségét az adaginformációk fontosságáról. Habár, továbbra is kihívást jelent a fogyasztók ezen információ felhasználására és alkalmazására való ösztönzése. Ez különösen nehéz lehet az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú csoportoknál.

Az adagellenőrzés továbbra is kulcsfontosságú tényező marad bizonyos ételek és italok túlfogyasztásánál, ám az élelmiszercímkék adagra vonatkozó információinak fontosságát egészen a közelmúltig figyelmen kívül hagyták a szabályozásokban.
 
A fogyasztók nehezen fogadják el a kisebb adagokat. Tekintetbe véve az elhízással kapcsolatos európai aggodalmakat, és a bizonyítékokat, hogy az energiadús élelmiszerek adagnagysága folyamatosan nő, az adagszabályozási célkitűzés fontos népegészségügyi probléma marad.

Főbb megállapítások


Energia-egyensúly kalkulátor

Az energia-egyensúly kalkulátor mindössze néhány alapadat megadásával kiszámítja az Ön testtömegindexét (BMI) és napi energiaigényét, valamint meghatározza, hogy fennáll-e Önnél bizonyos betegségek kialakulásának kockázata.


SZÁMÍTSA KI MOST!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez