Keresés a tartalomban:
Elektronika

Csökkenő a roaming díjak

Az NMHH ellenőrzi a rendelet betartását

2013. június 27., Jogi Fórum / MTI
Címkék: roaming mobilinternet külföldi mobilhasználat okostelefon szolgáltató NMHH
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzi a mobilszolgáltatókat, hogy a július elsejétől, uniós rendelet alapján csökkenő roaming díjakat a gyakorlatban is érvényesítik-e - közölte az NMHH.

Fontos tudni, hogy a külföldi telefonhasználat során a hívásfogadásért is fizetni kell!

A mobilinternetezésért a jelenlegi díjak egyharmadával kell majd kevesebbet fizetni július 1-jétől az Európai Unión belül, az indított mobilhívások ára majdnem 15 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 10, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökken. A kedvezőbb díjszabást már egy esetleges adriai nyaralás során is élvezhetik az előfizetők, mivel július 1-jétől Horvátország is az unió tagja. Az alacsonyabb árak Izland, Norvégia és Liechtenstein területén is érvényesek.
 
Egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 259 forint helyett 171,50 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,80 forint helyett 91,40 forintba, a fogadott hívások 29,40 forint helyett 26,60 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 33,20 forintról 30,40 forintra csökken.
 
A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat is alkalmazhatnak.
 
Az NMHH közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel magunk is sokat spórolhatunk a mobilszámlán.
 
Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, ami után fizetni kell.
 
Utazás előtt érdemes tájékozódni saját szolgáltatónk, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól. A célország szolgáltatói közül érdemes azt kiválasztani, és annak a hálózatát használni, amelyik a legkedvezőbb roamingtarifákat ajánlja.
 
Roamingolásnál a mobilcégek automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlátot alkalmaznak az előfizetők védelme érdekében. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet és nem jelzi a szolgáltató felé egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming szolgáltatást, a szolgáltatás megszakad. A pénzügyi vagy adatforgalmi korláttal kapcsolatos részletekért mindenkinek a mobilszolgáltatójához érdemes fordulnia.
 
A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók és linkek az NMHH hivatalos weboldalán olvashatók.Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez