Keresés a tartalomban:
Jog

Nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések

2013. június 24., NFH/SV
Címkék: ellenőrzés fogyasztóvédelem vendéglátás fesztivál árfeltüntetés fogyasztóvédelmi hatóság NFH
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a megyei és fővárosi kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei ebben az évben is ellenőrzik az idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások megtartását, ezzel elősegítve a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét és a megfelelő tájékoztatáshoz való jogának érvényesülését.
A hatóság idén a gyermekek egészségének védelme érdekében kiemelt figyelmet fordít a gyermekjátékok, gyermekápolási cikkek és a sporteszközök piacfelügyeleti ellenőrzésére is.
 
A témavizsgálat elsősorban a sok vendéget vonzó, idegenforgalmi szempontból frekventált helyen található vendéglátó-ipari egységekre, illetve különféle fesztiválok, rendezvények ellenőrzésére koncentrál, amely mellett sor kerül a személytaxi-szolgáltatás, a fiatalkorúak dohány-, illetve alkoholtermékekkel történő kiszolgálásának ellenőrzésére, valamint a zenés-táncos szórakozóhelyekre vonatkozó előírások betartásának vizsgálatára is. Az idei szezonban is kiemelt figyelmet kap a külföldi turisták védelme, így az őket fenyegető visszaélések kiszűrése érdekében idegen nyelvű próbavásárlásokra is sor kerül.
 
Tekintettel a turisztikai főszezonra az ellenőrzési programban kiemelt helyet kapnak az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő (vízpart, strand, városközpont, wellness és gyógyturisztikai helyek) vendéglátó-ipari egységek, az éjszakai szórakozóhelyek, fesztiválok és más, nagy tömegeket és külföldieket is vonzó rendezvények. A vizsgálatok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrésére, valamint a fogyasztói tájékoztatásra, ezen belül egyebek mellett az árfeltüntetésre vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának ellenőrzésére irányulnak.
 
Kiemelt hangsúlyt kap továbbá a fogyasztók vagyoni érdekét sértő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok (pl. „vásárlói megkárosítás”, „többletszámolás”) feltárása.

A vendéglátó-ipari egységeknél a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálja: A vizsgálat kiterjed a kereskedelmi tevékenység végzése általános feltételeinek – így a nyitvatartási időre, a vásárlók könyvére, a kereskedőre vonatkozó adatok feltüntetésére vonatkozó szabályok betartásának – ellenőrzése is.

A hagyományos hatóság ellenőrzések idén is kiegészülnek egy széles körű tájékoztatási tevékenységgel. Mind az NFH, mind a megyei (fővárosi) kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei saját információs standdal lesznek jelen a legnagyobb fesztiválokon, újra kiadásra kerül a magyar és angol nyelvű, kifejezetten a turistáknak szóló Fogyasztói Kalauz, az egyes rendezvényeket megelőzően pedig az adott helyszínre kitelepülő vállalkozások is első kézből kaphatnak tájékoztatást a hatóság szakértőitől.

A fogyasztók egészségének védelme érdekében a hatóság idén is fokozottan ellenőrzi a fiatalkorúak dohány- és alkoholtermékkel történő kiszolgálását.
 
A személytaxi-szolgáltatás szabályszerűségére vonatkozó ellenőrzések elsődlegesen a pályaudvarok, repülőterek, buszpályaudvarok, főbb turisztikai látványosságok és szórakozóhelyek környékére, az idegenforgalmi szempontból frekventált területekre (pl. Balaton part), nagyobb kórházakra, illetve a belvárosokra koncentrálnak.
 
A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, hogy a szolgáltatást végző rendelkezik-e: taxiengedéllyel, személytaxi igazolvánnyal, az azonosító lapot és a díjtáblát megfelelően helyezte ki, az árszabás megfelel az önkormányzati rendeletben foglaltaknak.
 
A hatóság próbautazásokkal ellenőrzi, hogy alkalmazza-e a sofőr a taxamétert, azt a díjtáblázatnak megfelelően állítja-e be az utazás megkezdésekor, a taxaméter által jelzett alapdíj megfelel-e a díjtáblázatnak, továbbá, hogy a nyugta-, illetve számlaadási kötelezettségét teljesíti-e.
 
A hatóság kiemelt figyelmet fordít továbbá annak ellenőrzésére, hogy a strandokon, aquaparkokban lévő, valamint a fesztiválok, városi rendezvények, búcsúk környékén alkalomszerűen felállított mutatványos berendezéseket (óriáskerék, ugráló vár stb.) biztonságosan üzemeltetik-e.
 
A fogyasztók biztonságának megóvása és a balesetek megelőzése érdekében jogszabály kötelezi az ilyen berendezések üzemeltetőit arra, hogy a használat előtt és meghatározott időszakokban műszaki vizsgálatnak vessék alá a berendezéseket, a hibákról és a javításokról üzemeltetési naplót vezessenek. Ennek megfelelően a felügyelőségek az előírt dokumentációk meglétét, tartalmi megfelelőségét, érvényességét, és a berendezések kötelezően feltüntetendő jelöléseit ellenőrzik.
 
A felügyelőségek a nyár folyamán – társhatósági együttműködéssel – ellenőrzik továbbá a zenés-táncos szórakozóhelyeket, abban a tekintetben, hogy a rendezvény szervezője rendelkezik-e a jegyző által kiadott engedéllyel, az egység rendelkezik-e biztonsági tervvel és tűzriadó tervvel, (melyet a vendégek számára látható, hozzáférhető helyen helyeznek el), továbbá, hogy a szervező, illetve a biztonsági személyzet tagja a képzettségét igazoló okiratot vagy annak másolatát a rendezvény ideje alatt magánál tartja-e.

Termékbiztonsággal kapcsolatos ellenőrzések:

A gyermekek egészségének, biztonságának védelme, illetve a szülők felkészítése érdekében a hatóság már a nyári időszakot megelőzően vizsgálta a kereskedelemben kapható gyermek-és babaápolási kozmetikumok, gyermekeknek szánt gördeszkák, illetve játékbabák, lövedékes játékok és fürdőjátékok kémiai-és mechanikai biztonsági megfelelőségét.
 
A gyermekek és babák bőre igen érzékeny, ezért különösen fontos, hogy a számukra készített bőrápolási kozmetikumok egészségbiztonsági szempontból megfelelőek legyenek. A hatóság erre tekintettel 21 féle gyermek-és babaápolási kozmetikum mikrobiológiai tisztaságra vonatkozó vizsgálatát végezte el. A vizsgálat pozitív eredménnyel zárult, hiszen valamennyi termék megfelelt a jogszabályi követelményeknek.
 
A gördeszkák biztonsági vizsgálatára az utóbbi években – a magas kifogásolás miatt – többször került sor. Bár a korábbi évekhez viszonyítva a figyelmeztető tájékoztatások és használati útmutatók tartalma javult, a termékek nagy részénél még minidig hiányoznak a biztonságos használathoz elengedhetetlen adatok. Több esetben nem tájékoztatnak a védőfelszerelés szükségességéről, illetve az eszköz maximális terhelhetőségéről sem. A hatóság 9 különböző termék műszaki biztonsági vizsgálatát végezte el, és 7 minta esetében állapította meg, hogy azok a nem megfelelő kialakítás, szilárdság, és stabilitás miatt veszélyeztetik a gyermekek biztonságát.
 
A játékbabák körében végzett mérési eredmények megállapították, hogy a vizsgált 10-féle termék fele került kifogásolás alá, ugyanis azok a megengedett határértéket többszörös mennyiségében meghaladó tiltott lágyítószert tartalmaztak. A lövedékes játékoknál a vizsgált 9 darab mintából 4 darab mintában haladta meg a tiltott lágyítószer-tartalom a maximálisan megengedett határértéket, további 4 darab minta esetében pedig a húzóvizsgálat során a tapadókorong levált a lövedék végéről, mely fulladásveszély kockázatát hordozza magában. A fürdőjátékok esetén a vizsgált 5 db minta közül 1 terméknél volt magasabb a megengedett a lágyítószer-tartalom.
 
A veszélyes játékok forgalmazásának megtiltása, forgalomból történő kivonásának és visszahívásának elrendelése valamennyi termékcsoportot érintően megtörtént.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez