Keresés a tartalomban:
Életmód

Hogyan védjük bőrünket a naptól?

Tanácsok a napvédőszerek helyes használatához

2013. június 24., privatbankar.hu/SV
Címkék: naptej UV sugárzás leégés bőrgyógyász
Megindult a strandszezon, elkezdődött a szünidő, a nagy melegben és erős UV sugárzásban (különösen vízpartokon) nagyon hamar leéghetünk. Nem mindegy, hogy milyen fajta naptejet vásárolunk, és abból alkalmanként mennyit használunk. Kortól és bőrtípustól függetlenül nagyon figyelnünk kell bőrünk védelmére.

Napvédőszerek csoportosítása

Mi az az SPF ?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. Ez az érték mutatja meg, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2 mg/cm2 mennyiségben alkalmazva a bőrön. Adott termék SPF-számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV-sugárzás (többségében UV-B) szükséges egy alig észrevehető leégéshez napvédővel és anélkül. Adott esetben, ha 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF száma 10-es (100/10).
Működési mechanizmusuk szerint a napvédőszerek két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai védőszerek. A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat és további csoportokba sorolhatóak annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UV-A, UV-B, vagy mindkettő - mondja Zubek Krisztina, a Dermatica bőrgyógyásza.
 
A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverésével, vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak mindkét sugárzás ellen. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak mind az UV-A és UV-B elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. A bőrgyógyász szerint ezek a hatóanyagok ideális védelmet képesek kialakítani, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak és minden fajta UV-sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak.
 
A bőrgyógyász szerint az adott napvédő hatékonysága attól függ, milyen gyakorisággal és hogyan vittük fel a bőrre. Függ attól, hogy az adott személy mennyire izzad, illetve attól, hogy mennyit tartózkodunk vízben, miután bekentük magunkat.

Fontos tudni:


A tapasztalatok szerint sokan azért égnek le, mert a szükséges mennyiség alig harmadát kenik magukra a napvédőből, ráadásul nem ismétlik meg a krémezést.

A szakorvos szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy minden kozmetikai készítményben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, mely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat!
 
A készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. A bőrgyógyász szerint ezeknek a feltételeknek ma még nem minden készítmény felel meg.
 
Az okok felderítése összetett feladat, tehát amennyiben a termék elhagyásával és egy más márka választásával sem oldódnak meg problémáink, úgy feltétlenül kérjük bőrgyógyász szakorvos segítségét.
 
A szakember azt javasolja, hogy amennyiben új terméket próbálunk ki, akkor előtte mindig egy kis bőrfelületen teszteljük.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez