Keresés a tartalomban:
Elektronika

Átláthatóbb címkék az elektronikai cikkeken

2013. június 7., Európai Parlament/FL
Címkék: címkézés elektronikai termékek használati utasítás minőség igazolása fogyasztóvédelem
Az Európai Parlament belső piacra szakosodott képviselői és az Európai Tanács tárgyalói delegációja ideiglenes megállapodást kötöttek arról, hogy módosítanak nyolc, kiskereskedelmi forgalomba kerülő termékekről szóló biztonsági direktívát.

Az új szabályrendszerhez tartozó termékek

  • Mechanikus mérlegek
  • Mérő eszközök
  • Gáztároló tartályok
  • Liftek
  • Civil használatú robbanóanyagok
  • Elektromos berendezések
  •  Elektromágneses kompatibilitási szabályok alá tartozó termékek
  • Robbanásveszélyes környezetben használatos berendezések
Tizennyolc hónapig tárgyaltunk és mostanra elfogadtunk egy ezer oldalas dokumentumot, amelynek révén szinte minden fogyasztói elektronikai cikk biztonságosabb lesz az EU-ban – fogalmazott Zuzana Roithova európai parlamenti képviselő, az ügy raportőre. Hozzátette: a telefonoktól a petárdákig terjedő új szabályozás nyomán a fogyasztók és a gyártók erősebb védelmet kapnak. A vásárlókat az erősebb minőségellenőrzés és az átláthatóbb címkék, a termelőket pedig a harmadik országból származó, rossz minőségű áruk kiszorítására irányuló szabályok védhetik a jövőben.
 
Az előzetes megállapodás szerint az érintett termékek használati utasításainak és címkéinek világosnak, átláthatónak és könnyen értelmezhetőnek kell lenniük. A tervezet külön kitér arra, hogy az árukon nem csak a gyártó postai, hanem az internetes címét is fel kell tüntetni.
 
A cégek számára könnyebbség, hogy a tervek szerint a jövőben nem csak papíron, hanem elektronikus formában is benyújthatják a termékeik megfelelőségét bizonyító dokumentumokat. Emellett a mérőeszközök gyártói megválaszthatják, hogy akkreditált külső szervezet vagy egy saját belső részlegük igazolja az áruk minőségét.
 
A képviselők szeretnék elérni, hogy az összes fent említett szigorítás életbe lépjen az elektronikus kereskedelemben forgalmazott termékek esetében is. Ezen felül további szankcionálási eszközöket biztosítanának az illetékes hatóságoknak a szabályszegések visszaszorítása érdekében.
 
A tervezet most a COREPER, valamint a belső piaci és a fogyasztóvédelmi bizottság jóváhagyására vár, erre valószínűleg még a nyári szünet előtt sor kerül, az Európai Parlament pedig októberben szavazhat a jogszabályról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez