Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Kevesen kötnek balesetbiztosítást

2013. június 20., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: biztosítás balesetbiztosítás utasbztosítás MABISZ biztosítási alkusz
Elkezdődött az év balesetek szempontjából legveszélyesebb időszaka, a nyári szünet, a Mabisz adatai szerint százból mégis csupán 6 honfitársunknak van balesetbiztosítása, pedig akár napi 50 forintért teljes körű védelmet nyújt ez a szolgáltatás.
Indul a balatoni szezon, vele pedig a szaporodó veszélyhelyzetek az autópályákon, főutakon és persze a vízparton. Évekre visszamentő tapasztalat, hogy júliusban és augusztusban megemelkedik a közúti balesetek száma. A rendőrségi statisztikák szerint már az év első négy hónapjában 5078 ember sérült meg összesen 3807 közúti balesetben. A nyár sajnálatosan hasonló számú balesetet hoz – ám mindössze két hónap alatt. A rendőr-főkapitányság külön figyelmeztetéssel készült a vakációra: az iskolapadból kiszabaduló gyerekek gyakori elszenvedői a baleseteknek, többnyire gyalogosként vagy biciklisként. Éppen ezért érdemes minél hamarabb mindenkinek balesetbiztosítást kötnie.
 
„Ráadásul sokan nem is tudják, milyen alacsony díjjal tudjuk magunkat kiemelkedően magas kifizetésekre és szolgáltatásokra biztosítani” - mondja Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. alkusz üzletág igazgatója. A piacon évi 15 és 29 ezer forint között sávban mozognak a némileg eltérő kockázatú balesetbiztosítások. Ez annyit jelent, hogy napi 50 forintért már a legfontosabb vészhelyzetekre fizet a biztosító (baleseti halál, rokkantság, munkaképtelenség, műtéti térítés). Ennek ellenére e szolgáltatás nem kifejezetten népszerű itthon: a MABISZ adatai szerint mindössze 656 ezer magyarnak van valamilyen önálló bővebb szolgáltatási skálát tartalmazó balesetbiztosítása.
 
A balesetbiztosítás iránti érdektelenség oka lehet, hogy sokan összekeverik az utasbiztosítással, hiszen utóbbihoz kiegészítésként jár az előbbi. A PBA által megkérdezettek 80%-a nem tudta, hogy önállóan is létezik balesetbiztosítás. „Pedig a kiegészítőként kötött biztosítások egy-két élethelyzetre adnak csak megoldást. Ahhoz, hogy teljes védelemben legyen részünk a balesetekkel szemben, egyéni igényeinkhez igazított csomagot kell választanunk, vagy a szolgáltatási tábla alapján összeválogatjuk azokat a kockázatokat, amelyeket balesetbiztosítással akarunk lefedni” – magyarázza el Vass Gábor.
 
Ráadásul utasbiztosítást belföldre nem is köthetünk, csak külföldi útra.

Sokan keverik az utasbiztosításokat a balesetbiztosításokkal, pedig fontos alapvető különbségek vannak a két termék között.


Az utasbiztosítás ugyanis olyan, betegbiztosítási szolgáltatásokat is tartalmazó kombinált termék, amelyet a külföldre utazók részére fejlesztettek ki. Az utasbiztosítási szerződés egyszeri díjas, a biztosítási díjat azonnal, egy összegben kell megfizetni. A biztosító által kiállított kötvény érvényessége az előre meghatározott utazási időtartamhoz igazodik. Belföldre azonban nem lehet utasbiztosítást kötni, csak külföldre.
 
Ezzel szemben a balesetbiztosítás esetén a szerződő a díjat nem egy összegben előre fizeti (bár ilyen termék is van), hanem a szerződésben vállalt ütemezés szerint. Általában előre meghatározott biztosítási összeget utalnak át egy káresemény kapcsán. Személyre szabhatóvá válik, ha nem csak a baleseti alapkockázatokat fedjük le a szerződésünkkel, hanem gondolunk egy estleges műtéthez kapcsolódó költségtérítésre, kórházban töltött napok utáni térítésre is.

A PBA Biztosítási Alkusz adatai szerint leggyakrabban baleseti halál és baleseti munkaképesség csökkenés esetéről akarnak gondoskodni az emberek. Különös módon e szolgáltatást itthon gyakrabban igénylik lakás- és életbiztosítás, mint a gépjármű-biztosítások mellé. Pedig az autó az igazi veszélyes üzem: a már említett rendőrségi statisztika szerint a balesetek 63%-át a személygépjárművek vezetői okozzák.
 
Sokan azért nem kérik külön a balesetbiztosítást, mert azt gondolják, hogy a bankkártyájuk mellé ajándékba kapott biztosítással már a baleseti kockázatukat megoldották. Vass Gábor Szerint azonban célszerű megnézni a biztosítási összegeket, mert lehet, hogy nem fedik le elégséges módon az igényeinket. Az, hogy a bankkártyánk mellett van biztosításunk, vagy a lakásbiztosításunkban kértünk ilyen jellegű szolgáltatást is, még nem jelenti azt, hogy a balesetekkor teljesen biztosítva vagyunk

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez