Keresés a tartalomban:
Jog

Utasjogok: a fogyatékkal élők utazása

2012. június 15., Európai Bizottság/EUvonal
Címkék: utasjogok Európai Bizottság fogyatékkal élő légi utasok repülés uniós szabályok légiutas jogok
Számos fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személy kénytelen megtapasztalni, hogy amikor repülőgéppel kíván utazni, indokolatlanul elutasítják fedélzetre szállását vagy méltánytalan követelményeket támasztanak vele szemben. Mivel a 2012-es olimpiai játékok alkalmából fogyatékkal élő paralimpikonok és nézők ezrei készülnek Londonba utazni, a Bizottság iránymutatást tett közzé az ilyen személyeket légi utasként megillető jogokkal kapcsolatban.
Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas így nyilatkozott: „Fogyatékkal élni már önmagában is nagy kihívás: nem nehezíthetjük tovább az érintettek dolgát olyan esetekben, amikor utazásukhoz a repülőgépet választják.”
 
Yannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosügyi Fórum elnöke a következőképpen fogalmazott: „A fogyatékkal élők számára kiemelt jelentőséggel bír a minőségi segítség, és az értelmező iránymutatás ezt kellőképpen figyelembe is veszi. Az Európai Bizottság arányos megközelítést választott, ezért képes megfelelő módon védeni mind a fogyatékkal élő, mind a mozgáskorlátozott utasok érdekeit.”
 
Az iránymutatás minden utasra vonatkozik az EU összes repülőterén és világszerte az uniós légitársaságok valamennyi járatán. Hasonlóképpen vonatkozik az EU területén vagy területéről járatokat üzemeltető légi fuvatozókra is.
 
A cél a légi járműveken utazó, fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek jogaival kapcsolatos meglévő uniós szabályok (1107/2006/EK rendelet) egyértelműsítése. Az iránymutatás a légi közlekedés megkülönböztetésmentes rendelkezésre állását érintő problémákkal foglalkozik 22 terület vonatkozásában.
 
A főbb pontok a következők:
 
1. Előzetes bejelentkezés:
 
Az iránymutatás kiemeli az utasok előzetes bejelentkezésének fontosságát. Annak érdekében, hogy a szolgáltatónak (repülőtér vagy légitársaság) módja legyen megszervezni a szükséges segítséget, fontos, hogy a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyek legalább 48 órával az indulás közzétett időpontját megelőzően jelezzék erre vonatkozó igényüket.
 
2. Indokolatlan elutasítás
 
Az utasok újra és újra beszámolnak gépre szállásuk elutasításáról vagy orvosi igazolás bemutatására és kísérő szükségességére vonatkozó zavaros előírásokról.
3. Orvosi segédeszközökkel és mozgást segítő berendezésekkel kapcsolatos problémák
 

Háttér-információk

Az utasjogokról szóló uniós szabályozás ellenére a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személyeknek továbbra is számos nehézséggel kell megküzdeniük a repülőgéppel való utazás során. Például: rossz vagy változó minőségű szolgáltatások Európa-szerte; a helyfoglalás vagy a beszállás túl gyakori indokolatlan elutasítása vagy korlátozása zavaros biztonsági indokok alapján; következetlenségek az olyan utasok kezelése terén, akiknek repülés közben gyógyászati célú oxigénre van szükségük; hiányos ismeretek az utasokat megillető jogokról; a segítségkérésre vonatkozó előzetes bejelentések nem kellő aránya (jelenleg kb. 40%-os; ezen arány növelése elengedhetetlenül fontos volna annak érdekében, hogy a szolgáltatók felkészülhessenek a kért segítségnyújtásra); a rendelet összehangolt alkalmazásának hiánya a végrehajtásáért felelős nemzeti szervek részéről; valamint a panaszkezelés nem megfelelő hatékonysága.
 
Az iránymutatás a hatályban lévő, a légi járműveken utazó fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek jogairól szóló 1107/2006/EK rendelet részletes elemzésén alapul.
 
Kidolgozása során minden kérdésre kiterjedő konzultációra került sor valamennyi érdekelttel, vagyis a nemzeti hatóságok, a légiközlekedési ágazat (légitársaságok és repülőterek szervezetei), valamint a fogyasztói és felhasználói szervezetek képviselőivel, köztük elsősorban a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személyek szervezeteivel.
 
Az iránymutatás zökkenőmentesebbé fogja tenni a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személyek légi utazását, egyúttal segíteni fogja a légi fuvarozókat és a repülőtereket a rendelet jobb alkalmazásában. Támpontul szolgál majd a nemzeti hatóságok számára a rendelet betartatásához. Nem utolsó sorban pedig valódi hozzáadott értéket fog jelenteni a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű személyek – a paralimpiai játékoknak köszönhetően várhatóan fokozódó – utazási aktivitása tekintetében.
 
További információk itt olvashatók!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez