Keresés a tartalomban:
Életmód

Krónikus fáradtság?

2012. június 8., Quintess Egészségközpont
Címkék: gyógyszer magas vérnyomás levertség rendszerszemléletű gyógyítás
Sok esetben érezzük magunkat fáradtnak – egy-egy hosszú nap vagy sok munkával töltött időszak után, tavasszal, amikor feléltük minden vitaminkészletünket, de egy friss levegőn tett nagyobb kirándulás is jóleső fáradtsággal tölt el minket. Ám mi történik, ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, és se a pihenés, se a hosszú alvások sem segítenek?
A krónikus fáradtság során hosszú hónapokat töltünk el olyan állapotban, amikor hiába pihenünk vagy alszunk kiadósakat, mégis folyamatosan fáradtnak, gyengének, levertnek érezzük magukat. Olyannyira, hogy ez az érzés már a mindennapjainkat befolyásolja, hiszen akadályoz minket napi szellemi és fizikai teendőink elvégzésében. Mivel a folyamatos fáradtság más betegségek tünete is lehet egyben, ezért mindenképpen fontos orvossal konzultálni, ha azt érezzük, hogy valahogy nem úgy „működünk”, mint korábban. A szokásos rutinellenőrzések azonban gyakran nem mutatják ki a krónikus fáradtság valódi okait, pedig akár komolyabb betegségeket is megelőzhetünk, ha időben felismerjük ezeket.

A krónikus fáradtság lehetséges okai

Meglepő, hogy mennyi minden okozhatja a huzamosabb ideig tartó levertséget, sőt – a jelenség egyéb kísérőkkel is gazdagodik, pl. fej és izomfájdalommal. Az egyik „bűnös” az inzulin elégtelen működése, amely a nyugati világ idős lakosságnak igen jelentős részét érinti, amely szoros összefüggésben áll a nagy mennyiségű cukor-, finomított szénhidrát, és kalória-bevitellel párosuló ülő életmóddal. Az inzulin elégtelen működéséből kialakuló metabolikus szindróma már több tünetet is magába foglal, például a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet. Az okok között szerepelhet a vérszegénység is, a nem megfelelő pajzsmirigy-működés, valamint számos civilizációs betegség, de nem szabad kihagyni a felsorolásból a lelki betegségeket, például a depressziót sem.

Gondolkodjunk rendszerben!

A számos tünetet érdemes a rendszerszemléletű medicina elveinek megfelelően egymás összefüggéseiben kezelni. Gyakran teljesen különálló tünetek is egyazon egyensúlyhiányra vezethetők vissza, a mindennapok orvosi gyakorlata azonban nem készült fel arra, hogy az orvosok elmélyüljenek egy-egy páciens kórtörténetében, és testi, lelki, pszichés problémák után egyaránt nyomozzanak. A szükséges vizsgálatok gyakran nem is képezik részét az adott betegség kezelésének protokolljának, pedig néhány információ más megvilágításba helyezhet egy adott tünet együttest.
 
A rendszerszemléletű medicina segítségével éppen azokat a pontokat lehet megtalálni, ahol a biokémiai egyensúly megbomlott, és ennek tudatában valósabb és akár tartósabb megoldási javaslatokat is lehet tenni.
 
Magyarországon és régiónkban is a Quintess Egészségközpont honosította meg elsőként a rendszermedicinát a gyakorlatban. Dr. Filippo Ongaro szakmai vezetésével a legelterjedtebb népbetegségek, mint magas koleszterinszint, magas vérnyomás, ízületi gyulladások, alvászavarok, emésztési zavarok megelőzése és kezelése érdekében alkalmazzák a világban gyorsan terjedő új orvosi megközelítést.
 
A rendszermedicina keretében a vizsgálatok többek között az anyagcsere folyamatokra, a hormonháztartásra is kiterjednek, de lelki okokra vonatkozó vizsgálatokat is végeznek, mely során többek között a krónikus fáradtság okait is feltárják.

És az ellenszer?

Gyakorta a rendszermedicina a hiányzó láncszem a gyógyulás útján, mert olyan megközelítéseket is alkalmaz, amelyeket a hagyományos orvoslás ritkábban. Az alábbi egyszerű elveket követve magunk is segíthetünk szervezetünknek megküzdeni a fáradtsággal.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez