Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Újra kinyitott a takarékszövetkezet

2012. június 4., MTI
Címkék: Soltvadkert és Vidéke takarékszövetkezet felszámolási eljárás pénzfelvétel hitelintézeti törvény
Hétfőn újra kinyitott Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, de készpénzt felvenni, vagy harmadik félnek utalni továbbra sem lehet. A fiókok most két funkciót látnak el: egyrészt tájékoztatást adnak és befogadják a hitelezői igénybejelentéseket, másrészt az ügyfelek törleszteni tudják a takarékszövetkezet felé fennálló tartozásukat.
A soltvadkerti központ és a fiókok dolgozóinak munkáját elővigyázatossági okokból megerősített biztonsági őrszolgálat segíti és a helyi rendőrkapitányságokkal is kapcsolatban áll a pénzintézet.
 
Amennyiben az ügyintézés zavartalansága fenntartható marad, hétfőn legalább a hivatalos ügyfélfogadási időnek megfelelően, délután 16 óráig, de ahol erre szükség van, ott akár hosszabbított nyitvatartási időben is fogadják az ügyfeleket - értesült az MTI. Ezt követően lehetőség szerint a következő napokban is hasonló menetrend szerint nyit ki a központ és valamennyi kirendeltség.
 
A PSZÁF június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és rendelte el végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.
 
A pénzintézet honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szövetkezet nem teljesít kifizetéseket, az ügyfelei által a korábbiakban adott átutalási megbízások, beleértve a tartós megbízásokat is, nem teljesülnek, a takarékszövetkezet által kibocsátott bankkártyákat nem lehet használni sem fizetésre, sem készpénzfelvételre. Az ügyfelek számláira további átutalásokat nem írnak jóvá, a beszedési megbízások ugyancsak nem teljesíthetők.
 
A takarékszövetkezet azt javasolja ügyfeleinek, hogy pénzforgalmuk lebonyolítására más pénzintézetnél nyissanak számlát. Kéri továbbá az ügyfeleket, hogy a takarékszövetkezettel szembeni követeléseiket jelentsék be a végelszámolónál a honlapon, illetve a fiókokban megtalálható nyomtatványon.
 
Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, a hitelezői igénybejelentéseket Boros András végelszámolónak kell címezni.
 
A takarékszövetkezet végelszámolása azt jelenti, hogy a végelszámolás nyitómérlegének elkészítéséig - néhány, a törvényben szabályozott kivételtől eltekintve - kifizetéseket nem teljesíthet. A végelszámolási nyitómérleg alapján a végelszámolónak kell döntenie a kifizetések megindításáról, vagy a takarékszövetkezet felszámolási eljárásának megindítását kell kezdeményeznie. A felszámolási eljárás megindítása egyúttal az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) helytállási kötelezettségének beálltát is jelenti. Mindez azonban legalább két hónapot vehet igénybe, ez idő alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kifizetéseket nem teljesíthet.
 
A PSZÁF olyan jogszabálymódosítást kezdeményezett a jogalkotónál, hogy az OBA belépése előtt végelszámolás esetén ne kelljen összesíteni a vagyont és megvizsgálni, hogy az elegendő-e a hitelezői igények kielégítésére - mondta Binder István. Hozzátette, így az emberek hamarabb hozzájuthatnának követeléseikhez.
 
A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik. A soltvadkerti központon kívül nyolc fiókja van Bács-Kiskun megyében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez