Keresés a tartalomban:
Autó

Tachográfok a sofőrök védelmében

2012. június 1., Európai Bizottság
Címkék: közlekedés tachograf műholdas navigáció vezetési idő pihenési idő szabálysértés gépjármű vezető
Az EU közúti szállításra vonatkozó szabályainak megváltoztatásának célja, hogy a műholdas navigáció és a kommunikációs technológiák alkalmazásával az „okos tachográfok” bevezetésével pontosan figyelemmel lehessen követni, hogy a sofőr mennyi időt tölt a kormány mögött.
Az új szabályok 2017-től élnének, és az integrált műholdas helymeghatározásnak köszönhetően kevesebb információt kellene manuálisan bevinni, és kevesebb úti ellenőrzésre lenne szükség. A tachográfok által rögzített adatokat más intelligens közlekedési rendszerek is fel tudnák használni.
 
Szigorúbban ellenőriznék a műszerek beszerelését és kalibrálását is, a cél az, hogy nehezebb legyen a visszaélés, a szabályokat betartó sofőröket ellenőrzés céljából ne tartsák fel, és ezáltal jobban meg lehessen szervezni a logisztikai láncot.
 
Silvia Adriana Ţicău (szocialista, román) jelentéstevő ezenkívül szeretné, ha olyan alkalmazást is kidolgoznának, amely a vezetők számára értelmezné az adatokat, hogy könnyebb legyen betartani a vezetési és a pihenési időre vonatkozó előírásokat. A tachométerek ugyanis jelenleg csak rögzítik, de nem elemzik az adatokat. A jelentéstevő emellett megerősítené a sofőrök rendszerben tárolt adatainak a védelmét, és egy új szoftver segítségével gondoskodna arról, hogy a rögzített adatokat a különböző európai hatóságok ugyanúgy értelmezzék.
 
A képviselők emellett azt szorgalmazzák, hogy legalább a súlyos szabálysértések esetén legyenek kötelező szankciók.
 
Az utak biztonsága és a sofőrök munkakörülményeinek javítása érdekében az EU előírja, hogy a hivatásos sofőrök legfeljebb mennyit vezethetnek és legalább mennyi pihenőidő jár nekik. Az adatokat összegyűjtő tachométerekkel mintegy 6 millió buszt és teherautót szereltek fel.
 
Az Európai Bizottság felmérése szerint 2009-ben az ellenőrzött járművek 9%-a sértette meg a sofőrök munkaidejére vonatkozó előírásokat, az esetek negyedénél pedig ezt a tachográfok manipulálásával valósították meg.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez