Keresés a tartalomban:
Autó

Kötelező segélyhívó az új autókban

Baleset esetén automatikus segélyhívást indítana az autó

2012. június 22., Európa Parlament
Címkék: segélyhívás autó Európa Parlament automatikus segélyhívó
2015-től minden, az EU-ban értékesített új autóban olyan segélyhívó működik majd, amely baleset esetén automatikusan hívná a legközelebbi segélyközpontot. Az EP közlekedési és belső piaci szakbizottsága legalábbis ezt szeretné megvalósítani egy június 19-én elfogadott nem kötelező érvényű jelentés szerint.
A rendszer lényege, hogy a balesetben megsérült jármű azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívót, amint a légzsák szenzorai érzékelik az ütközést. Az úgynevezett e-hívó egy speciális gomb segítségével manuálisan is aktiválható lesz. Híváskor a rendszer automatikusan továbbítja az adatokat a baleset helyszínéről a legközelebbi segélyhívó központba.
 
Ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak, a tagállamoknak modernizálniuk kell infrastruktúrájukat, hogy hatékony és gyors legyen az ilyen hívások továbbítása.
 
Jelenleg az EU-ban a személyautók mindössze 0,7%-ában van automatikus segélyhívó. Az e-hívó beszerelése új autónként kevesebb, mint 100 euróba kerül majd. Becslések szerint évente akár 2500 ember életét mentheti meg a rendszer.
 
Az EP plenáris ülése júliusban szavaz a témáról, az Európai Bizottság jogalkotási javaslata 2012 végére várható.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez