Keresés a tartalomban:
Elektronika

Alacsonyabb roaming díjak

2012. június 6., telefonközpont.blog.hu
Címkék: roaming barangolás sms limit EU szolgáltató mobiltelefon letöltés
Az idén megújított uniós roaming szabályozás talán legfontosabb eleme, hogy bevezetésre kerül az adat-roaming kiskereskedelmi árszabályozása, miután az eddigi nagykereskedelmi árszabályozás nem hozott átütő eredményt.
A telefonközpont.blog.hu kiszámolta az és egy táblázatban összefoglalta, hogyan változnak a roaming árak az EU területén barangolva július elsejétől, majd 2013. és 2014. július elsejétől. A júliustól várható árakat 291,3 Ft-os árfolyammal kalkulálták, s az egyszerűség kedvéért ugyanezt az árfolyamot alkalmazzák a következő évekre is.
 
Július elsejétől 1 MB adat (a 291,3 Ft-os árfolyammal számolva) legfeljebb bruttó 258,97 Ft-ba kerülhet majd, ami persze nem kevés, de azért a ma elérhető árakhoz képest mindenképpen jónak mondható, ennyiért akár már néha böngészni is lehet egy kicsit… Persze óvatosan, a minimálisra szorítva az adatforgalmat (azaz frissítések, letöltések, alkalmazások telepítésének szigorú korlátozásával.
 
Mindez azt jelenti, hogy piaci árak a fentieknél csak alacsonyabbak lehetnek, így minden gátló tényező ellenére is érezhetően olcsóbb lesz mind a hívásindítás, mind a hívásfogadás, mind pedig az SMS küldés július elsejétől az EU területén.
 
A szabályozásban van még néhány nagyon fontos új elem, amiről eddig kevés szó esett:

Jobb tájékoztatás az Unión kívülre utazóknak

Az óriási számlák megelőzése érdekében 2012. július 1-jétől az Európai Unión kívülre utazó ügyfelet szöveges üzenet, e-mail vagy felugró ablak fogja figyelmeztetni, ha adatletöltései költsége megközelíti az 50 eurót vagy az általa előre megadott összeget. Az adatletöltés csak azt követően folytatódhat, hogy a fogyasztó megerősítette: nem bánja, ha ennél többet kell fizetnie. Ez a limit figyelmeztetés eddig csak az EU területén működött kötelező erővel, de így nagyban javíthatja a biztonságérzetet, ha az Unión kívül töltünk néhány napot, hetet.



2014-tól kezdve más roaming szolgáltatót is választhatunk

2014. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek lehetőségük lesz másik roaming-szolgáltatót választaniuk. Ehhez vagy szerződést kötnek, vagy az adott külföldi tartózkodási helyükön választanak maguknak szolgáltatót, mintha a wifi-hálózatok között válogatnának. Mindezt persze ugyanazzal a telefonszámmal.
 
Ez arra fogja késztetni a vendéglátó ország mobilhálózat-üzemeltetőit, hogy e szolgáltatások díját többé-kevésbé a belföldi árszinthez igazítsák, saját alacsony belföldi hálózati költségeiket alapul véve. A mobil adatforgalom növekvőben van, az embereknek pedig egyre inkább igénye, hogy készülékeiket bárhol, bármikor használhassák, ezért utazásaik során a fogyasztók várhatóan előszeretettel fogják igénybe venni ezt a wifi-szerű szolgáltatást. Ezek a tényezők egymást erősítve fognak alacsonyabb árakat és jobb hálózati lefedettséget eredményezni. Ma az utazó, csak saját hazai szolgáltatóján keresztül (az ő szerződött partnereinek hálózatán) roamingolhat, az EU azonban ezen a területen akar versenyt generálni, mégpedig úgy, hogy lehetővé teszi, hogy kimondottan a roamingra szakosodott alternatív (hazai, vagy külföldi) szolgáltatók jelenhessenek meg egy, egy ország piacán. Meglátjuk milyen sikerrel, de minden esetre érdekes fejlemény.

Védelem az úgy nevezett szándékolatlan roaming ellen

A szolgáltatóknak minden ésszerű lépést meg kell tenniük azért, hogy megóvják az ügyfeleiket attól, hogy saját tagállamukban barangolási díjat fizessenek olyan barangolási szolgáltatásokért, amelyekhez szándékolatlanul jutottak hozzá.
 
A szándékolatlan roaming az a jelenség, amikor egy mobiltelefon (tablet, stb), a határok közelében - de belföldön - átvált a szomszédos ország valamelyik szolgáltatójának hálózatára. A hálózatok értelemszerűen átlógnak valamelyest a szomszédos országokba, azonban ha valaki erre nem figyel oda, akkor úgy kerülhet roaming-környezetbe, hogy időközben nem lépi át a határt. Ezen jelenség ellen a legjobb védelem, ha a telefon (tablet, stb) úgy van beállítva, hogy ne engedje a roaming-adatforgalmat, illetve az automatikus szolgáltató váltást sem. (ameddig belföldön tartózkodunk, e két beállítás semmilyen hátránnyal nem jár, viszont 100%-os védelmet nyújt a szándékolatlan roaming ellen.
 
Amikor külföldre utazunk - és használni akarjuk telefonunkat, netán az adat-roamingot is igénybe akarjuk venni, akkor ezeken a beállításokon természetesen változtatni kell. Ehhez segítséget nyújt a szándékolatlan-roaming elvi lehetőségét bemutató térkép.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez