Keresés a tartalomban:
Életmód

Figyelmeztetések a hangos a reklámok miatt

2012. június 1., MTI
Címkék: reklám NMHH Médiatanács hangerő hangos reklámok
Figyelmeztette a Médiatanács a Duna Televíziót, a Magyar Televíziót és az RTL Klubot, amiért nem tartották be a reklámhangerőre vonatkozó szabályokat - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szóvivői Irodája.
Közleményükben felidézték: az új médiatörvény szerint a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél. A nézői panaszok mellett a hatósági mérések is igazolták, hogy a televíziók még mindig nem tartják be a reklámhangerőre vonatkozó szabályokat.
 
Tavaly január óta az NMHH műsorfigyelői egy speciális szoftver segítségével mérik a reklámok és a környezetükben sugárzott műsorok átlagos hangereje közötti eltérést. Tavaly szeptemberig a Médiatanács néhány hónap türelmi időt adott a médiaszolgáltatóknak, hogy felkészüljenek az új szabályozásra, ez idő alatt csak az olyan kiugróan magas hangerő ingadozásokat mérték, amelyek már zavaróak lehettek a tévénézők számára.
 
Hat csatornát (Duna Televízió, Duna World, m1, m2, RTL Klub, TV2) havonta vizsgál a hatóság, ezen felül havonta még egy, véletlenszerűen kiválasztott nagy jelentőségű médiaszolgáltatót is ellenőriznek. A tavaly októberi adatok szerint a Duna Televízió negyvennyolc, az m1 és az m2 hat, az RTL Klub pedig negyvenkét alkalommal sértette meg a médiatörvény reklámhangerőre vonatkozó előírását - írta a hatóság.
 
Az NMHH kiemelte: a számos lakossági panasz igazolja, hogy a tévénézőket különösen zavarják a hangos reklámok. A Médiatanács ezért felhívta az ellenőrzés alá vett és jogszabálysértő televíziókat, hogy tegyenek eleget a törvényi előírásoknak, és tartózkodjanak a jogsértésektől.
 
"A hatóság elsődleges célja nem a pénzbírságok kiszabása, hanem a televíziónézők érdekeinek védelme, illetve a médiaszolgáltatók jogkövető magatartásának ösztönzése" - hangsúlyozták a közleményben, hozzátéve, hogy az NMHH műsorfigyelő osztálya továbbra is folytatja a reklámhangerőre vonatkozó vizsgálatait.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez