Keresés a tartalomban:
Elektronika

Milliókat fizethet az Apple az új iPad miatt

2012.. június 8., hwsw.hu
Címkék: Apple IPad tablet WiFi LTE hálózat 4G
Több mint 2,25 millió ausztrál dolláros, azaz napi árfolyamon átszámítva nagyjából 530 millió forintnyi összeg kifizetését vállalta az Apple abban a fogyasztóvédelmi vitában, mely az új iPad egyes változatainak elnevezése miatt alakult ki Ausztráliában. Az "iPad Wi-Fi + 4G" jelzésű tabletek nevét azóta világszerte megváltoztatta a cég.
Az ország illetékes versenyjogi hivatala, az Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) márciusban a helyi fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt indított vizsgálatot az Apple ellen. A vizsgálatot követő bírósági szakaszt elkerülendő az Apple a héten felajánlotta, hogy inkább peren kívül, megegyezés alapján fizet. Az ügy ezzel még nem ért véget, a helyi lapok szerint a peren kívüli egyezség feltétele ugyanis a tárgyalást vezető bíró jóváhagyása - ez azonban még nem született meg.
 
Nem csak Ausztráliában, hanem Nagy-Britanniában is átfogó vizsgálatot indított az Apple termékfeltüntetési és reklámozási politikájával kapcsolatban a helyi versenyhivatal. A szervezet azután vette nagyító alá a gyártó új iPadj-einek különböző felületeken megjelenő reklámjait és a feltüntetett termékadatokat, hogy több tucat beadvány érkezett a tablet 4G-s képességeit illetően. A vita középpontjában az európai országban is ugyanaz áll mint Ausztráliában, vagyis a beérkezett panaszok azt kifogásolják, hogy a "4G + Wi-Fi" jelzővel illetett és világszerte ezen a néven forgalomba hozott iPad-típusok valójában csak az észak-amerikai LTE-hálózatokon használhatók.
 
A legtöbb európai ügy és vizsgálat végére pontot tehet, hogy május közepén az Apple szisztematikusan, minden országban átkeresztelte az új iPad azon verzióit, melyek mobilhálózatokhoz is képesek csatlakozni. Az Apple korábbi elnevezési gyakorlata ettől függetlenül egyes országokban - például hazánkban - jogilag kikezdhetetlen volt, hiszen a cég mind a csomagoláson, mind a termékkommunikáció során feltüntette, hogy a 4G-s iPad csak egyes Észak-Amerikai hálózatokon 4G-s. Itthon egyébként nem is érkezett az illetékes hatósághoz vagy hivatalhoz panasz az új iPad elnevezése kapcsán.
 
Más kérdés, hogy szigorúan a technológiai definíció alapján még ott sem lehetne 4G-snek hívni a modemmel rendelkező új iPadeket, ahol készülékkel kompatibilis LTE-infrastruktúra áll rendelkezésre, hiszen az LTE éppúgy a 3G-s szabványcsalád része, mint a HSPA+ különböző változatai.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez