Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Nálunk a legolcsóbb a cigaretta és az alkohol

2012. június 22., mfor.hu
Címkék: cigaretta alkohol élelmiszer árak adó jövedéki adó árszint Eurostat
Az unió statisztikai hivatalának legfrissebb jelentése az egyes tagállamok kiskereskedelmi árszintjét összegezte. Az uniós átlaghoz képest Magyarországnál olcsóbban a tagállamok közül sehol sem lehetett 2011-ben dohányterméket és alkoholt vásárolni. A hazai élelmiszerárak már sokkal közelebb állnak a tagállami átlaghoz, vagyis lényegesen drágábbak, hiszen 83 százalékos árszintről számolt be az Eurostat.
Uniós átlaghoz viszonyítva a közelmúltbeli jövedéki adó emelések ellenére is a 27 tagállamban nálunk a legolcsóbb a dohánytermék és az alkohol. Ezzel szemben az élelmiszer ennél sokkal drágább.
 
Bár nem sokkal vagyunk elmaradva Bulgáriától, ahol 64 százalékos az árszint, ahogy Románia 66 százalékától sem vagyunk távol. Ebből kifolyólag érthető módon a visegrádi országok viszonylatában is az utolsó helyen állunk: az uniós átlaghoz képest Csehországban 85 százalék, Lengyelországban 73 százalék és Szlovákiában 84 százalék az árszint.
 
Az uniós átlaghoz képest a legdrágábban egyébként Írországban lehetett hozzájutni ezekhez a termékekhez, hiszen itt 63 százalékkal meghaladta az ár az átlagot. Közel másfélszer drágább a cigaretta és az alkohol az Egyesült Királyságban (147 százalék) és Svédországban (145 százalék).
 
Mivel 2011-es adatokról van szó, ezért csak a tavaly novemberi jövedéki adóemeléssel módosult árat vehette számításba a statisztikai hivatal. Ám januárban az áfa 2 százalékpontos emelése, illetve a jövedéki adó újabb emelése nem kizárt, hogy változtatott már ezen a rangsoron.



Nálunk olcsóbban vehették meg az élelmiszerjellegű termékeket a cseheknél (80 százalék), Litvániában (76 százalék), Lengyelországban (69 százalék), Romániában (68 százalék) és a legolcsóbban a bolgárok úszhatták meg az élelmiszerek vásárlását az Unión belül 2011-ben.
 
A visegrádi országok tekintetében Magyarország a cigaretta és alkohol árszintjével ellentétben már nem az utolsó helyen áll. A szlovákoknál a statisztika szerint a magyarral megegyező az árszint, 83 százalék, ami egyben a legmagasabbat is jelenti, hiszen ahogy az előző bekezdésben már szerepelt, a cseheknél és a lengyeleknél is drágábbak vagyunk.
 
Az uniós átlaghoz képest 101 százalékon áll az elektronikai termékek árszintje, ám ennek ellenére a 27 tagországból 12-ben a magyarnál kedvezőbb áron lehet ezeket beszerezni. Ezzel szemben az éttermi és hotelszolgáltatások tagállami szinten a legolcsóbbak közé tartoznak. A magyar 52 százalék, aminél olcsóbbat csak Romániában (50 százalék) és Bulgáriában (45 százalék) találni.
 
Az adatokat összesítése után kiderül, hogy Magyarországon az egyik legolcsóbb a termékkínálat, hiszen az átlaghoz mérve az országunk esetében 64 százalékos arányt közöltek. Ennél alacsonyabb érték csak Bulgária (51 százalék), Románia és Lengyelország (60-60) neve mellett szerepel. A legdrágább termékkínálat az uniós átlaghoz képest Dániában található, ahol 42 százalékkal van a tagállamok átlaga felett. Második helyen áll Svédország 128 és Finnország 125 százalékkal.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez