Élelmiszer
Új szabvány a Magyar Élelmiszerkönyvben
2012. június 15.,
Vidékfejlesztési Minisztérium
Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár üzemlátogatással és termékbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek körével bővült Ezentúl a sütőipari termékek gyártói egyes minőségi készítményeiket megkülönböztető jelöléssel láthatják el.
A szabályozás elősegíti a kiváló minőségű kenyerek és péksütemények elterjedését. Hozzájárul ahhoz, hogy a szinte már elfeledett, különleges minőségű, hagyományos termékek – mint például a rongyos kifli vagy a lapos vajas pacsni – visszatérjenek a pékségek termékpalettájára, s így a családok asztalára. A Magyar Élelmiszerkönyv leírja például, hogy az előbb említett hagyományos termékek milyen alapanyagokból és eljárási technológiával készíthetők.
A Magyar Élelmiszerkönyv elsőként kidolgozott szabványa a mézekre vonatkozott, ezt követően megjelent a lekvár és a szörp, az édesipari termékkategória, majd a tejtermékek szabályozása, utoljára pedig a kiemelkedő minőségű sütőipari készítményekre vonatkozó előírások láttak napvilágot.