Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

EU-ökocímke: 2012. július 1-től

Teljes sebességgel

2012. június 29., Európai Bizottság
Címkék: eurolevél uniós ökocímke csomagolóanyag bioélelmiszer fogyasztó termék ökogazdálkodás
2012. július 1-jétől az uniós ökocímkét kötelező megjeleníteni minden olyan előre csomagolt bioélelmiszeren, amelyet az EU valamely tagállamában állítottak elő és megfelel a szükséges előírásoknak. Az uniós logó használata továbbra sem kötelező a nem csomagolt, valamint az importált biotermékek esetében.
A csomagoláson az uniós logó mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni.
Az „eurolevélnek” nevezett uniós ökocímkét 2010. július 1-jén vezették be. Annak érdekében azonban, hogy a gazdasági szereplők könnyebben alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, valamint a már meglévő csomagolóanyagok elpazarolásának megakadályozása céljából kétéves átmeneti időszak került bevezetésre, mielőtt az eurólevél feltüntetése minden termék esetében kötelezővé válik. A logóval azonos mezőben fel kell tüntetni az ellenőrző szerv vagy hatóság kódszámát és a termék összetevőiként szolgáló mezőgazdasági nyersanyagok termelési helyét is. Az „élelmezésbiztonsággal, a táplálkozás minőségével és a vidékkel kapcsolatos európai szemléletről” készült új keletű, hamarosan közzétételre kerülő EuroBarométer jelentés az EU ökocímkéjével kapcsolatban is tartalmaz információkat, és azt az optimizmusra okot adó tényt közli, hogy 2010. júliusi bevezetése óta a logó már az uniós polgárok negyedének (24%) elismerését nyerte el.
„Reméljük, hogy az EU-logó a bioélelmiszerek előállításának széles körben is elismert szimbólumává válik Unió-szerte, és garanciát fog jelenteni a fogyasztók számára arra, hogy az adott termék előállítása teljes mértékben az ökogazdálkodásra vonatkozó szigorú uniós előírásoknak megfelelően történt”, nyilatkozta Dacian Cioloș, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa.

A biotermékek fogyasztása az utóbbi években folyamatos emelkedett az Unión belül, és jelenleg az EU piacának nagyjából 2%-át teszi ki. A termelés szintén jelentősen nőtt az utóbbi tíz évben – az Unió mezőgazdasági területeinek hozzávetőleg 5%-a, és mezőgazdasági üzemeinek 2%-a (több mint 200 000 mezőgazdasági üzem) rendelkezik az ökológiai tanúsítvánnyal.
 
Politikai téren ebben az évben megegyezés született az ökológiai borokra vonatkozó uniós szabályozásról, amely augusztus 1-jén lép hatályba (IP/12/113). Ezen kívül az Unió februárban a biotermékekre vonatkozó egyenértékűségi megállapodást írt alá az USA-val, aminek köszönhetően csökkenni fognak az EU, valamint az USA területén működő biotermelők adminisztratív terhei (IP/12/138). Májusban a Bizottság jelentést nyújtott be a biogazdálkodásra vonatkozó, jelenleg hatályban lévő jogszabályokról, amellyel egy minden érdekelt fél részvételével zajló intézményközi vitát kívánt kezdeményezni annak érdekében, hogy az Unió biogazdálkodási politikájának további javítása terén új lehetőségek tárulhassanak fel.
 
Az EU ökocímkéjével kapcsolatos további információ, fényképek és egyéb anyagok itt olvashatók!

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez