Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Több mint tízezer okos villanyóra

2012. június 20., tht.hu
Címkék: árammérő okos villanyóra okos mérés felmérés fogyasztók energia hatékonyság
Az ellenőrizhetőbb mérési rendszer bevezetését előkészítő mintaprojekt keretében még a nyáron okos árammérőket szerelnek be húszezer háztartásban és kisvállalkozásnál, az ország 550 településén - jelentették be a magyarországi villamosenergia-elosztó társaságok.
Az Európai Unió előírásai szerint az árampiacon 2020-ra a fogyasztók 80%-ánál intelligensre kell cserélni a mérőórákat, amennyiben a csere gazdaságilag indokolható. Egy okos mérő ára 100 euróra tehető, ami többszöröse egy ma használatos óráénak, vagyis a pilot eredménye sok tízmilliárd forint sorsáról dönthet majd.
 
Az "okosmérés" előnye, hogy a fogyasztók a folyamatosan rögzített adatokat a kijelzőn vagy az interneten pontosan nyomon követhetik, és tudatosabb energiafelhasználással megtakarítást érhetnek el. Az új rendszer ugyanakkor a szolgáltatók számára is előnyös, egyebek mellett távleolvasással és -vezérléssel is csökkenthetik költségeiket. Az okoskészülékek a hibabejelentések ellenőrzésében és a hiba pontos helyének megtalálásában is segítenek.
 
A magyarországi villamosenergia elosztók, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft, az ELMŰ Hálózati Kft, ÉMÁSZ Hálózati Kft és az E.ON Hálózat cégcsoport - összhangban az Európai Unió, a magyar kormány és a Magyar Energia Hivatal előirányzatával - elkezdték az úgynevezett okos (smart) mérési rendszer bevezetésének előkészületeit jelentő pilot projekt megvalósítását.
 
Az elosztó engedélyesek közösen egy országos kísérletet indítanak el, melynek célja az okos mérés magyarországi elterjesztésének műszaki, gazdaságossági vizsgálata, a jövő intelligens elosztóhálózatának egyik alapját jelentő okos mérés technológiájának integrálása az egyéb hálózati rendszerekhez.
 
A pilot projekt keretében - Európában is egyedülálló módon - országos lefedettségű reprezentatív felmérés keretében vizsgálják, hogy mely fogyasztói csoportok milyen energiahatékonysági javulást tudnak realizálni, milyen aktívan alkalmazzák az új technológiát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez