Keresés a tartalomban:
Jog

ACTA-ellenes petíció

2012. június 21., Európa Parlament
Címkék: hamisítás elleni megállapodás ACTA internet hamis áruk kereskedelme
Az elmúlt hónapokban több petíció is érkezett az Európai Parlamenthez a hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodással (ACTA) kapcsolatban. Köztük volt olyan, amelyet közel hárommillióan írtak alá, és azt követelte, hogy az EP ne hagyja jóvá az ACTA-t.
Az EP petíciós szakbizottsága június 19-én vitatta meg a kérdést a petíció benyújtóival. A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság június 21-én szavaz az ACTA-ról. Ez a vélemény kerül később az EP plenáris ülése elé.

Petíció közel hárommillió aláírással

Az AVAAZ internetes kampányokat folytató szervezet petíciója, amelyet mintegy 2,8 millióan írták alá, azt kéri a képviselőktől, hogy álljanak ki a szabad és nyitott internet mellett, és mondjanak nemet az ACTA ratifikálására. Más beadványok szerint az ACTA nem fogja megakadályozni sem a hamis árukkal való kereskedést, sem az internetes kalózkodást. Helyette inkább a hatóságoknak és a vállalatoknak ad majd túl nagy ellenőrzést az internet felett. Egy további gyakran emlegetett kifogás, hogy a megállapodás megnehezítheti a generikus gyógyszerekhez való hozzáférést.
 
Alex Wilks az AVAAZ részéről a parlamenti meghallgatáson azt kifogásolta, hogy az ACTA-t zárt ajtók mögött tárgyalták. „Nem lenne szabad, hogy a polgárok tehetetlennek érezzék magukat, és ne tudják befolyásolni a végeredményt” - mondta. Wilks szerint az ACTA egy olyan jogi keretet hozna létre, amely csökkentené a magánvállalatok elszámoltathatóságát, és akik így az internet cenzoraivá válhatnának. „A képviselőknek ezért kell arra törekedniük, hogy a megállapodásból végül ne legyen semmi” - mondta.

Az EP nélkül nem lehet ratifikálni a megállapodást

David Martin (szocialista, brit), az ACTA parlamenti jelentéstevője emlékeztetett arra, hogy hat parlamenti szakbizottság is foglalkozott a témával. „Akár támogatja, akár ellenzi valaki az ACTA-t, üdvözölni kell, hogy a választókat képviselő EP részletesen foglalkozott a megállapodással és ez alapján fog dönteni” - mondta. „Mindenféleképpen pozitívum, függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll valaki, hogy nyílt, demokratikus vizsgálatnak vetettük alá a megállapodást” - tette hozzá a képviselő.
 
Raül Romeda i Rueva (zöldpárti, spanyol) arról beszélt, hogy a képviselők hitelessége csorbulna, ha nem követnék az emberek többségének akaratát a kérdésben.

Az Európai Bizottság szerint minden rendben van

Benoît Lory az Európai Bizottság részéről elmondta, hogy megalapozatlanok az ACTA-val kapcsolatos aggodalmak. „Az ACTA nem módosítja a jelenlegi uniós szabályokat és sem közvetlen vagy közvetett módon nem sérti az alapvető uniós jogokat. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament jogi szolgálata is ezen az állásponton vannak. Az ACTA-t minden tagállam megvizsgálta, ezt követően az EU a tagállamok egyhangú támogatásával döntött úgy, hogy aláírja azt” - fejtette ki.

Végső döntés júliusban

Ahhoz, hogy az ACTA hatályba lépjen az EU-ban, az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak és az összes tagállamnak is ratifikálnia kell. Néhány tagállam már bejelentette, hogy ezt nem teszi meg. A plenáris ülés döntése a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság ajánlásán alapul majd. Ez figyelembe veszi a jogi, az állampolgári jogi, az ipari és a fejlesztési szakbizottságok véleményét is. Ők mind nemet mondtak az ACTA-ra

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez