Keresés a tartalomban:
Életmód

Ólommal szennyezett kozmetikumot talált az NFH

2011. július 21., Hírszerző
Címkék: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság NFH ellenőrzés kozmetikum illatszer
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az idei évben vizsgálta első alkalommal a kereskedelemben fellelhető arc – és testpakolások forgalmazási körülményeit.
A fogyasztóvédelmi hatóság összesen 90 kereskedelmi egységben végzett ellenőrzést, melyek elsősorban az áruházláncok, drogéria üzletláncok, kozmetikai termékeket értékesítő szaküzletek, illatszerboltok, herbária üzletek, kozmetikumot is forgalmazó gyógynövény és bioboltok kiskereskedelmi egységeit ölelték fel. A hatóság az ellenőrzött egységek 30 százalékában (35 üzletben) állapított meg intézkedésre okot adó hiányosságot. Előfordult, hogy a termék nem megfelelően volt címkézve, nem volt rajta az elővigyázatossági előírás és a tárolási körülmény leírása.
 
A hatóság egyes termékeket laboratóriumi vizsgálatnak is alávetett, mely alapján megállapította, hogy a biztonsági követelményeknek – mikrobiológiai tisztaság szempontjából – valamennyi vizsgálati minta eleget tett, bár egy esetben, a vizsgálati mintában ólom tartalmat mutatott ki.
 
"A hatóság az ólomszennyezett termékek forgalmazását megtiltani nem tudja, ettől függetlenül szükségesnek tartjuk felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet, így nem árt megfontolni bizonyos termékek rendszeres használatát" - írja közleményében a fogyasztóvédelem.
 
Az ólom olyan nehézfém, mely a szervezetbe kerülve nem ürül ki, lerakódik a sejtekben, és onnan az anyagcsere folyamatokban résztvevő egyéb nehézfémeket kiszorítja. Az ólom tudtunkon kívül akár a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de bizonyos termékek használatával is a szervezetbe kerülhet, úgy, mint hajkezelő készítmények, iszappakolás vagy ajakrúzs.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez