Keresés a tartalomban:
Jog

Bírság gyógyhatás állítása miatt

2011. szeptember 28., NFH
Címkék: étrend-kiegészítő bírság GVH NFH Vitaking
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Vitaking Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. amikor az általa forgalmazott egyes étrend-kiegészítők összetételével kapcsolatban valótlan adatokat közölt, illetve azoknak gyógyhatást, betegséget megelőző hatást tulajdonított – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal.
A GVH a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában végzett vizsgálatok során megállapította, hogy a cég valótlanul állította a „Lactobacillus Acidophilus” termékéről, hogy 2 kapszulánként 2 milliárd élősejtet tartalmaz.
 
A vállalkozás internetes honlapján, valamint a 2010. évi tavaszi termékkatalógusában az általa forgalmazott „Lactobacillus Acidophilus” étrend-kiegészítő kapszuláról ugyanis azt állította, hogy a termék 2 kapszulánként 2 milliárd élősejtet tartalmaz. Ezenkívül a Cink rágótabletta étrend-kiegészítő termékének betegséget megelőző, gyógyító hatást tulajdonított, amikor hirdetéseiben kiemelte a termékkel kapcsolatban, hogy véd a vírusos megbetegedésektől, valamint lerövidíti a nátha időtartamát.
 
A vizsgálat időpontjában a hirdetésben és a címkén szereplő mennyiségnél nagyságrendekkel kevesebb élő sejt volt kimutatható a termékben, a vizsgálati eredmények megismerését követően azonban a vállalkozás módosított gyakorlatán.
 
A Cink rágótablettával kapcsolatban a GVH megállapította, hogy az étrend-kiegészítők esetében tilos a termékeknek betegséget megelőző, illetve gyógyító hatást tulajdonítani.
 
A vállalkozás a termékeiről nyújtott tájékoztatásokkal jogsértést követett el, ezért a GVH 500.000 Ft bírság fizetésére kötelezte.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez