Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Vizsgálat a lakossági jelzáloghitel-piacon

2011. november 27., GVH
Címkék: GVH bank kartell végtörlesztés
Kartell gyanúja miatt a Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított több hazai pénzintézet ellen.
A vizsgálatok az OTP Bank Nyrt.-t, az Erste Bank Hungary Nyrt.-t, az MKB Bank Zrt.-t, a Raiffeisen Bank Zrt.-t, a CIB Bank Zrt.-t, az Unicredit Bank Hungary Zrt.-t, és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-t érintik.
 
A GVH észlelte ugyanis, hogy a lakossági bankpiacon több vezető pénzintézet 2011. szeptember 22. után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben megemelte lakossági jelzáloghiteleinek kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezetett be. A GVH tudomására jutott információk szerint a bankok egyidőben végrehajtott emeléseinek valószínű magyarázata a bankok közti megállapodás.
 
"A feltételezett megállapodás szerint a nevezett kereskedelmi bankok a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású termékeket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét. A GVH tudomására jutott információk szerint a fenti megállapodáshoz kapcsolódóan valószínűsíthető egy a termékek elérhetőségét korlátozó megállapodás a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és a kereskedelmi bankok között is. A magatartás következtében az ügyfelek magasabb árat kényszerülnek fizetni a hiteltermékekért, illetve bizonyos ügyfelek számára korlátozódik az elérhető termékek köre." - áll a GVH közleményében.
 
A GVH gyanúja szerint a bankok feltételezhetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.
 
A GVH ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez