Keresés a tartalomban:
Életmód

SZÉP Kártya – van még teendő

2012. július 2., cafeteriatrend.hu
Címkék: cafeteria SZÉP kártya elfogadóhely kártya alszámla felmérés
2012. júniusában a cafeteriatrend.hu weboldal munkatársai 211 szálláshelyet kerestek meg egy felméréssel, melyben a szálláshelyek SZÉP Kártya elfogadási szokásait vizsgálták. A megkérdezett 92 hotel, 54 panzió és 65 magánszállás vegyesen, mindhárom kártyakibocsátó weboldaláról került kiválasztásra.

- A szálláshelyek alapvetően elégedettek az új rendszerrel, és sokkal jobban ismerik a szabályokat, mint 2011-ben. – összegezte röviden a tapasztalatokat Fata László cafeteria szakértő.
Voltak, akik a vonatkozó rendeletekből is szó szerint idéztek, és mindenki tisztában volt vele, hogy az idegenforgalmi adót nem vonhatja le a kártyáról. (bár a válaszadók szerint sokat segítene, ha ez is téríthető lenne)
Külön pozitívumként jelölték meg többen az alacsony mértékű szolgáltatói jutalékot.
…és volt, aki azt mesélte, hogy bevételei háromnegyedét SZÉP Kártyás költésekből szerzi meg.

Átjárhatóság – van még mit tenni


Sok kártyahasználót tölthet el bosszúsággal, amikor az egyik kibocsátó kártyájával nem tud fizetni egy-egy elfogadóhelyen, mert ott csak egy másik szolgáltató elektronikus utalványát fogadják el. A szálláshelyek esetén úgy tűnik, javul a helyzet. A felmérésben résztvevők 2-3 százaléka fogadja el kizárólag a K&H vagy MKB vagy OTP által kibocsátott kártyát, és a válaszadók 65 százalékánál bármelyik kibocsátó kártyájával fizethetünk. Persze felhasználói oldalról ez messze van még a teljes lefedettségtől, de már érzékelhető a fejlődés.

Sokkal rosszabb a helyzet a különböző alszámlák kezelésénél

- 2012-ben a SZÉP kártya mindhárom (szálláshely, szabadidő, vendéglátás) alszámlájáról téríthetjük a szállás költségünket. Ennek persze feltétele az, hogy a szálláshely mindhárom alszámla kezelésére kössön szerződést a kibocsátókkal. (lehetőség szerint mindhárom kibocsátóval). – emlékeztet Fata László.
A megkérdezett szálláshelyek 14,2 százaléka nem képes elfogadni a vendéglátás alszámlát és 42,2 százalékuk van gondban, ha a szabadidő alszámláról kívánunk náluk költeni. A szállodák esetén kisebb a baj, hiszen ők gyakran mindhárom alszámlához kapcsolódó szolgáltatásokat is kínálnak, így ott nagyobb eséllyel lesz lehetőségünk a szállást is fizetni a másik két „zsebből”. A panziók és magánszállások esetén azonban a válaszadók 60 százaléka nem tud mit kezdeni a szabadidő alszámlán lévő pénzekkel.

Fegyelmezettebb kártyakezelés


Ahogy 2011-ben, idén is rákérdezett a felmérés, hogy miként kezelik a szálláshelyek, ha valaki más (pl. férj, feleség) kártyájával szeretne fizetni úgy, hogy a kártya tulajdonosa nincs jelen. Néha engedékenységből, jó szándékból, néha a szabályok ismeretének hiányában bizony előfordul az elfogadás. Ilyenkor persze a fizetési bizonylatra is kizárólag hamis aláírás kerülhet.
Míg 2011-ben a megkérdezettek 43,1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fizethetünk idegen kártyával, addig idén már csak 28,4 százalékánál járna sikerrel a próbálkozásunk. (ezen belül a felmérésben résztvevő szállodák 22,8 százaléka, a panziók 29,6 százaléka és a magánszállások 35,4 százaléka fogadná el pl. a vendég házastársának kártyáját az ő távollétében.)

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez